Ευ. Βενιζέλος: Αρση αδικιών με το νέο φορολογικό σύστημα

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011 17:06
UPD:31/07/2011 12:57

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης βλέπει για την επόμενη χρονιά, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επισημαίνει ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπόσχεται πως με το φορολογικό σύστημα που θα κατατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα αρθούν οι αδικίες, ενώ μιλά ξεκάθαρα για επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ και στο χώρο της εστίασης, διευκρινίζει όμως ότι ο νόμος θα ισχύσει.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει εξάλλου πολύ σημαντικές τις αποφάσεις των Βρυξελλών, κάτι που, όπως λέει, φαίνεται και από τις αντιδράσεις των αγορών που για πρώτη φορά εκφράζονται θετικά για την ελληνική οικονομία.

Ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν έφτασε στη χρεοκοπία, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως το ζήτημα είναι να πειστεί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για την ανάγκη να εφαρμοστεί υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει αρχή, μέση και τέλος.

Διευκρινίζοντας, εξάλλου, πως δεν έχει τεθεί θέμα εμπράγματων εγγυήσεων, ο κ. Βενιζέλος απαντά σε ερώτημα για το αν θα ληφθούν και νέα σκληρά μέτρα, ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τους εφαρμοστικούς νόμους, είναι μέτρα που έχουν ληφθεί ενόψει του νέου προγράμματος. (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μείωση έμμεσων φόρων - ΦΠΑ, ζητεί η ΔΗΜΑΡ

«Ο νέος διάλογος για το φορολογικό δεν ξεκινάει εν κενώ. Έχει προηγηθεί καταιγίδα αλλεπάλληλων φορολογικών νόμων, πάντα με την κυβερνητική υπόσχεση να αρθούν οι αδικίες, αλλά με την ίδια κατάληξη: επιπλέον επιβάρυνση των γνωστών υποζυγίων, συνέχιση της φοροαποφυγής των επιτηδείων και συνεχής υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για το νέο φορολογικό η Δημοκρατική Αριστεράς και προσθέτει:

«Κανένα νέο φορολογικό σχέδιο δεν γίνεται αποδεκτό από τους πολίτες αν δεν περιλαμβάνει πρωταρχικά συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων, την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και την ουσιαστική μείωση των έμμεσων φόρων και πρώτα και κύρια του ΦΠΑ».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα