Χρ. Σταϊκούρας: Όλα ανοιχτά για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

«Στον βαθμό που είναι εφικτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, αλλά όσο μπορούμε»
Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 09:37
UPD:09:56
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

To ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε εκ νέου ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι «έτοιμη να αντιδράσει» απέναντι στο κύμα ακρίβειας, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και στον βαθμό που το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος.

«Όλα είναι ανοιχτά για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το προσεχές διάστημα» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Στο βαθμό που είναι εφικτό έχουμε στηρίξει τον κόσμο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, και για όσο χρειάζεται θα το κάνουμε. Αλλά όσο μπορούμε» είπε.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «ουσιαστικά ήδη μιλάμε για πρόσθετη παρέμβαση 350 εκατ. ευρώ», υπενθυμίζοντας ότι 5 εκατ. νοικοκυριά θα δουν μειώσεις, και ένα μεγάλο κομμάτι θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι. 

Πρώτον, εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση εστιάζει στα δημοσιονομικά περιθώρια, δεύτερον στόχος είναι η όποια παρέμβαση να πηγαίνει στον πολίτη και να μην χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα, και τρίτον να βοηθήσουμε κυρίως τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» και πως ταμειακά είμαστε ικανοποιητικά, «αλλά το δίνω» εξαρτάται από το δημοσιονομικό χώρο.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σημαντικές παρεμβάσεις. «Το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων, ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων, θα πληρώσει λιγότερο από το 50% της επιστρεπτέας» σημείωσε. 

«Η χώρα δανείστηκε για να δώσει επιστρεπτέα και χαρίζουμε το 50% του δανεισμού μας προς την κοινωνία. Αλλά αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος (…) Με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθεί. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε τι θα κάνουμε με την επιστρεπτέα. Αλλά αν κάνουμε κάτι με την επιστρεπτέα, δε θα κάνουμε κάποια άλλη παρέμβαση. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα» ανέφερε.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα