Viohalco: Τι έδειξε το Α’ εξάμηνο - Εκτιμήσεις και προβλέψεις για τη συνέχεια του έτους

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 18:25
UPD:19:27

Της Λέττας Καλαμαρά

Την αισιοδοξία της για τη συνέχεια της τρέχουσας οικονομικής χρήσης εξέφρασε η διοίκηση του ομίλου Viohalco κατά την ενημέρωση των αναλυτών μετά και τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων στο Α’ Εξάμηνο 2021. Η ωρίμανση των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί κατά την τελευταία δεκαετία και η σωστή τοποθέτηση των εταιρειών του ομίλου στη διεθνή αγορά έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για θετικές αποδόσεις παρά την ευμετάβλητη συγκυρία λόγω της πανδημίας αλλά και του ενεργειακού κόστους που πλήττει κυρίως τον τομέα του χάλυβα του οποίου όμως η ζήτηση είναι ανοδική. Το 2021 ο όμιλος Viohalco παρουσίασε σημαντική αύξηση τζίρου αισθητά καλύτερη σε σύγκριση με τις επιδόσεις του στις προηγούμενες χρήσεις κατά την τελευταία 5ετία. Το ίδιο και όσον αφορά τα a-EBITDA.

Αναλυτικά ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohlaco αυξήθηκε κατά 33% στα 2,489 δισ. ευρώ, η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (α-EBITDA) αυξήθηκε κατά 53% και διαμορφώθηκε στα 196 εκατ. ευρώ, το ενοποιημένο EBITDA, που περιλαμβάνει την επίπτωση των τιμών μετάλλων, ανήλθε σε 253 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 135%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 137 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Προβλέψεις

Μελλοντικά ο όμιλος Viohalco προβλέπει ότι η ζήτηση στην αγορά αλουμινίου θα παραμείνει εύρωστη σε όλους τους τομείς και τις γεωγραφικές ζώνες, δεδομένου του συνεχώς ανακυκλώσιμου χαρακτήρα του αλουμινίου και του ρόλου του στην υπό εξέλιξη μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον. Ειδικότερα, στον τομέα των αναψυκτικών, η εταιρεία προβλέπει ότι το αλουμίνιο θα ξεπεράσει σε απόδοση τα ανταγωνιστικά μέταλλα και θα διασφαλίσει τη σταθερή ανάπτυξη, κυρίως χάρη στις προτιμήσεις των καταναλωτών για εύχρηστες και ελαφρές λύσεις συσκευασίας. Ο τομέας δομικών έργων και κατασκευών προβλέπεται ότι θα παραμείνει ισχυρός κι αυτός, καθώς καταγράφεται υψηλή ζήτηση από κατασκευαστές και αρχιτέκτονες για βαμμένα προϊόντα αλουμινίου προς χρήση σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για το κέλυφος κτιρίων. Υγιής ζήτηση αναμένεται επίσης στην αγορά των μεταφορών, έχοντας υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στον τομέα του χαλκού οι συνθήκες της αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να έγκειται στην εξέλιξη του κόστους ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων, ιδίως όσον αφορά το κόστος ενέργειας και μεταφορών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνθήκες της αγοράς έχουν προβλέψει την αποτύπωση αυτών των αυξήσεων στις τιμές. Η μονάδα παραγωγής σωλήνων αξιοποιεί σχεδόν πλήρως την παραγωγική της δυναμικότητα και συνεπώς οι τρέχουσες προσπάθειες επικεντρώνονται στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στην αύξηση της παραγωγής. Η παραγωγή προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού αναμένεται να αυξηθεί, καθώς παραμένουν ισχυροί οι παράγοντες που ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση. Επίσης, η Sofia Med, μέλος του ομίλου Viohalco, συνεχίζει να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο στην αγορά των ηλεκτρικών συνδέσμων (connectors), καθώς και σε άλλες αγορές, χάρη στις τάσεις που σχετίζονται με τον εξηλεκτρισμό, την ηλεκτροκίνηση και την αστικοποίηση. Σύμφωνα με τον όμιλο, η συνεχής επένδυση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις του χαρτοφυλακίου προϊόντων και της κερδοφορίας του κλάδου χαλκού.

Ο κλάδος καλωδίων αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από την εκτέλεση των ήδη εξασφαλισμένων έργων, ενώ αναμένονται σημαντικές νέες παραγγελίες ως επακόλουθο της συνεχιζόμενης ισχυρής δυναμικής της αγοράς. Η μονάδα παραγωγής υποθαλάσσιων καλωδίων (Fulgor) αναμένεται να διατηρήσει την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητάς της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και να συνεχίσει να δίνει ώθηση στην κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου. Στον τομέα καλωδιακών προϊόντων, η βελτίωση της ζήτησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η ζήτηση από τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα αυξάνεται.

Στους σωλήνες χάλυβα, ενώ η ενεργειακή ζήτηση προβλέπεται να ανακάμψει από τα μειωμένα επίπεδα του περασμένου έτους, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού Covid-19 συνεχίζει να επηρεάζει τις προβλέψεις για την επάνοδο στα επίπεδα προ Covid το 2022. Επί του παρόντος, η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και θα απαιτηθεί, συνεπώς, η παραγωγή περισσότερης ενέργειας από την καύση ορυκτών καυσίμων (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας-ΙΕΑ, Ιούλιος 2021).

Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Σωληνουργεία Κορίνθου αναμένεται να παραμείνει ασταθές για το υπόλοιπο του 2021. Ωστόσο, καθώς η πανδημία υποχωρεί και η ενεργειακή ζήτηση ανακάμπτει, η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει προσηλωμένη στη διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, π.χ. υποδομές για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα κ.λπ. Αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα, αναμένεται να βελτιώσουν τη θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου στην αγορά και να οδηγήσουν στην ανάθεση νέων έργων, τα οποία είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και πλέον αναμένεται η οριστικοποίησή τους.

Συνολικά για το χάλυβα οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παραμένουν θετικές σχεδόν για όλες τις γραμμές προϊόντων του κλάδου. Οι λαμαρίνες και τα προϊόντα μορφοσιδήρου αναμένεται να διατηρήσουν τα επίπεδα πωλήσεων του 2020, παρά τη χαμηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021. Η αναβάθμιση της μονάδας έλασης επιμήκων προϊόντων του εργοστασίου της Stomana Industry θα πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2021, οδηγώντας στην παραγωγή μεγαλύτερων ειδικών χαλύβων έως 130 mm και με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Από το 2022 και για τα επόμενα 3-5 έτη, η αγορά του χάλυβα οπλισμού στην Ελλάδα αναμένεται να ανακάμψει δυναμικά μετά από σχεδόν 10 έτη στασιμότητας, χάρη σε μια σειρά από σημαντικά ιδιωτικά έργα και ένα στιβαρό πρόγραμμα δημόσιων  επενδύσεων.

Στην αγορά ακινήτων όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος Viohalco με τη Naval Property για το υπόλοιπο του 2021, η εταιρεία θα συνεχίσει να επιδιώκει την εξαγορά νέων ακινήτων, ενώ επίσης θα συνεχίσει να αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων της.

 Όμιλος Viohalco

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα