«Μετεξεταστέα» η Κίνα στην εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 10:37
UPD:10:42
REUTERS/Jason Lee

Η Κίνα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανταπεξέλθει στους στόχους της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Κίνα οφείλει να αγοράσει αμερικανικά αγαθά.

Η εμπορική συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έβαλε τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων που ξεκίνησε το 2008. Η πρώτη φάση της συμφωνίας υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2020.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δέσμευση της Κίνας να αγοράσει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε αγαθά και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ το 2020 και το 2021, συγκριτικά με τις αντίστοιχες αγορές του 2017.

CNBC

Κατά το πρώτο έτος της συμφωνίας, η Κίνα πραγματοποίησε εισαγωγές αγαθών από τις ΗΠΑ αξίας  100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου δηλαδή το 58% των 173,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2020 που ήταν ο στόχος σύμφωνα με την συμφωνία, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία από τα τελωνεία της Κίνας που συλλέχθηκαν από το Peterson Institute for International Economics (PIIE).

Παρόλο που αναφέρονται στο ίδιο πράγμα, οι δεδομένα σχετικά με τις κινεζικές εισαγωγές που συλλέγουν οι ΗΠΑ συχνά δεν αντικατοπτρίζουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα, εν μέρει λόγω διαφορετικών μεθόδων και προτύπων συλλογής δεδομένων στις δύο χώρες.

Το PIIE δεν παρακολουθεί επίσης τις αγορές της Κίνας σε υπηρεσίες από τις  ΗΠΑ επειδή τα δεδομένα δεν βγαίνουν σε μηνιαία βάση.

Ακόμα και πριν από την πανδημία, αρκετοί ειδικοί έβλεπαν πως οι στόχοι της συμφωνίας δεν ήταν ρεαλιστικοί για την Κίνα. Έπειτα η υγειονομική κρίση έκανε την εκπλήρωση των στόχων ακόμη πιο δύσκολη καθώς η ζήτηση των κινεζικών εισαγωγών έπεσε.

CNBC

Εκτός από τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, η πρώτη  φάση της συμφωνίας περιελάμβανε επίσης ευρείες διατάξεις για την Κίνα για την ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και το άνοιγμα των αγορών της σε εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, πρώην εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πεκίνο έχει κάνει «αρκετά καλή δουλειά» στην εφαρμογή μερών  της συμφωνίας. Ο Λάιτχιζερ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν πρέπει να εμμείνει στην εμπορική συμφωνία , ανέφερε το Reuters.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ορκίστηκε την Τετάρτη, δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την τύχη της «πρώτης φάσης» εμπορικής συμφωνίας. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, είχε δηλώσει ότι δεν θα μειώσει αμέσως τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα και θα πραγματοποιήσει μια πλήρη αναθεώρηση της συμφωνίας.

 

Αρκετοί ειδικοί σε θέματα δημόσιας πολιτικής επεσήμαναν ότι τα μέλη της ομάδας του Μπάιντεν συμφωνούν με την κυβέρνηση Τραμπ για πολλά θέματα σχετικά με την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί μια σκληρή στάση απέναντι  στο Πεκίνο, αλλά χρησιμοποιώντας μια διαφορετική προσέγγιση, ανέφεραν οι ειδικοί.

«Ο πιο σημαντικός λόγος για να αλλάξουμε στάση είναι ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ απέτυχε», δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι από το Center for Strategic and International Studies.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα