Επιστρέφουν σε ελληνικά, ιταλικά ομόλογα οι επενδυτές

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 13:29
UPD:13:34
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Τα χαμόγελα επιστρέφουν έστω και δειλά στην αγορά χρέους του Νότου. Στην ΗΔΑΤ η ανάκαμψη των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, παρά τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το πακέτο παροχών και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει τόσο στους δημοσιονομικούς στόχους όσο και στη στάση ορισμένων εταίρων απέναντι στο αίτημά μας για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Σε τροχιά ανάκαμψης και οι ιταλικοί τίτλοι, μετά τις έντονες πιέσεις, που είχαν δεχθεί εν μέσω αλλεπάλληλων προκλητικών δηλώσεων του Ματέο Σαλβίνι. 

Μπορεί ξένα μέσα, όπως το Euractiv και το Bloomberg, να επισημαίνουν σήμερα ότι οι δύο χώρες του Νότου έχουν βρεθεί και πάλι στο ραντάρ των Βρυξελλών εξαιτίας των προεκλογικών υποσχέσεων των κυβερνήσεών τους και να θέτουν ερωτήματα για το εάν και πόσο θα «ξεστρατίσουν», αλλά οι επενδυτές δεν μπορούν να αντισταθούν στην ευκαιρία να επενδύσουν στα κρατικά ομόλογά τους, που προσφέρουν άκρως ελκυστικές αποδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης. 

Έτσι την ώρα που το γερμανικό δεκαετές βλέπει την απόδοσή του να ολισθαίνει ολοένα και βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, απαιτώντας ουσιαστικά από τους επενδυτές να πληρώσουν τη χώρα, που δανείζουν, η απόδοση του ελληνικού 10ετους σημειώνει νέα πτώση έξι μονάδων βάσης ή 1,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,41%. Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε σκαρφαλώσει στο 3,58%, γεγονός που δεν παρέλειψε να επισημάνει και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ωστόσο δεν έχει επίσης περάσει πολύς καιρός από τότε που ήταν κάτω από το 3,3%, σε ναδίρ 13,5 ετών. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, που είχε απογειωθεί το προηγούμενο διάστημα, εν μέσω φόβων για νέα μετωπική Ρώμης- Βρυξελλών, σήμερα υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες βάσης ή 1,6% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 2,64%. 

Θετικό είναι επίσης το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 0,8% στις 732,2 μονάδες. 

naftemporiki.gr  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα