Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 15:50

Αλ. Τσίπρας: Ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας το νέο πτωχευτικό δίκαιο

Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών.

Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών.

«Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Κατά τη γνώμη μου, εδώ έχουμε μια ολιστική ή ολοκληρωτική, αν θέλετε, αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως εξήγησε, «μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως πτωχεύουν και χρεοκοπούν επιχειρήσεις και κράτη. Δεν γνωρίζαμε πως πτωχεύουν και φυσικά πρόσωπα». Αυτό, όμως, που, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό «είναι το γεγονός ότι οι νέες αυτές ρυθμίσεις έρχονται δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας και δύο χρόνια μετά τη ρύθμιση του χρέους και της ανάκαμψης της οικονομίας».

«Βλέπουμε ότι όσοι άντεξαν τις κρίσεις, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ατομικής χρεοκοπίας» είπε. Κι αυτό, όπως εξήγησε, θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό, αν λάβουμε υπ' όψιν και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του εισοδήματος από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε δημόσια τη στήριξή του στην πρόταση νόμου που έχει φέρει στον δημόσιο διάλογο η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η πρωτοβουλία αυτή ως μία άμυνα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο και θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να μπορέσουν να αντέξουν από τη νέα επιδείνωση της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αυγητίδης, είπε ότι κατέθεσαν την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σημαντικοί επιστήμονες του χώρου, καθηγητές, δικαστές, νομικοί, με σκοπό να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για το πτωχευτικό. «Φοβούμαστε ότι έγινε αυτό που θέλαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να μην αντιμετωπιστούν σαν μια επιχείρηση που είναι υπό πτώχευση και που θα πρέπει να ακολουθήσει ρευστοποίηση της περιουσίας της» σημείωσε, τονίζοντας ότι «επιδίωξη μας ήταν να ακολουθήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα είχε κοινωνικό χαρακτήρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα στη Βουλή έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποκαλείται ως σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» και ότι «πρέπει να το συζητήσουμε κατά πόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία και αν αποτελεί ευκαιρία, για ποιον είναι ευκαιρία και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί».

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Σπυράκος, μέλος του δ.σ., τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «έχει στοιχεία οπισθοδρόμησης σε σχέση με το νομικό γίγνεσθαι στην ΕΕ, το οποίο δεν φημίζεται και για την προοδευτικότητά του». Όπως σημείωσε, έχει αλλάξει ακόμη και ο σκοπός της πτώχευσης. «Έχει φύγει ο όρος της διατήρησης της επιχείρησης, που στην παρούσα συνθήκες είναι ζητούμενο και τώρα στόχος είναι η ρευστοποίηση της επιχείρησης».

Και με τη ΓΣΕΒΕΕ

Σε ανάλογη συνάντησή του σήμερα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, αφού, όπως τόνισε, το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν είναι δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες, αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους.

«Οκτώ μνημονιακά χρόνια, τόσες διαφορετικές κυβερνήσεις, δεν θα πω ότι ήμασταν μόνο εμείς. Και ο Σαμαράς, και ο Παπανδρέου και ο Παπαδήμος την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν την πειράξανε. Και αίρεται τώρα η προστασία της πρώτης κατοικίας» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερόμενος στις συνέπειες που θα έχει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, υπογράμμισε ότι θα πάμε σε ένα νέο δεύτερο κύμα οφειλετών, επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων. «Αυτών που ονομάζαμε μεσαία τάξη το προηγούμενο διάστημα και δεν είχαν ανάγκη να μπουν στο νόμο Κατσέλη μέχρι πρότινος γιατί τα έβγαζαν πέρα και τώρα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης λόγω του κορονοιού βρίσκονται είτε χωρίς εργασία είτε με μείωση της εισοδήματος» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό, όμως, που αξίζει ιδιαίτερης μνείας, όπως ανέφερε, είναι ότι όλα αυτά γίνονται την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες νομοθέτησαν αναστολή των πτωχεύσεων και των ρευστοποιήσεων μέχρι τέλος του έτους η οποία θα πάρει παράταση μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου. «Ενώ αυτή είναι η τάση στην ΕΕ στην Ελλάδα νομοθετούμε επισπεύδοντας προκειμένου να γίνει άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων εν μέσω πανδημίας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο τον νόμο, αφού δε δίνει δεύτερη ευκαιρία. «Αν ήταν νόμος δεύτερης ευκαιρίας, θα έπρεπε να πάει σε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και να δίνει εναλλακτικές ευκαιρίες» σημείωσε. Αντίθετα, όπως τόνισε, «οι διαδικασίες που προβλέπονται με τον νέο πτωχευτικό νόμο πάνε σε έκπτωση των δικαιωμάτων των πολιτών».

Κοινή πεποίθηση ΣΥΡΙΖΑ-ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι ο νέος νόμος θα οδηγεί στην διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Όπως επισήμανε η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το 81% των επιχειρήσεων εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου.