Έλον Μασκ: Τελικός προορισμός ο Άρης «μέσω» δορυφόρων

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 12:11
UPD:12:11
REUTERS/SCOTT AUDETTE

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του μη επανδρωμένου πυραύλου Falcon 9 της SpaceX, στο Ακρωτήρι Καναάβεραλ στη Φλόριντα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο Έλον Μασκ, της SpaceX και της Tesla Motors, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες φιγούρες του χώρου της τεχνολογίας και της εφαρμοσμένης επιστήμης, καθώς τα σχέδιά του βγαίνουν απευθείας από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας.

Όπως  αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ο 43χρονος δισεκατομμυριούχος δήλωσε σε συνέντευξη ότι είναι αισιόδοξος όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας με την αμερικανική πολεμική αεροπορία για συμβόλαια εκτόξευσης δορυφόρων, καθώς και για την εξέλιξη της κατασκευής ενός γιγαντιαίου εργοστασίου της Tesla για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων έξω από το Ρένο της Νεβάδα.

Οι δορυφόροι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του Μασκ να φτάσει στον απόλυτο προορισμό / στόχο του- την εγκατάσταση μιας ανθρώπινης αποικίας/ οικισμού στον Άρη. Η εδραίωση μιας εμπορικής επιχείρησης στον χώρο των δορυφόρων θα παρέχει στον επιχειρηματία τα απαιτούμενα έσοδα και την τεχνογνωσία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που θα ανοίξουν τον δρόμο προς τα εκεί.

REUTERS/REBECCA COOK

Ο ιδρυτής της SpaceX και της Tesla Motors, Έλον Μασκ, δήλωσε σε συνέντευξη ότι είναι αισιόδοξος όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας με την αμερικανική πολεμική αεροπορία για συμβόλαια εκτόξευσης δορυφόρων, καθώς και για την εξέλιξη της κατασκευής ενός γιγαντιαίου εργοστασίου της Tesla για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων έξω από το Ρένο της Νεβάδα.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τους δορυφόρους αυτά που κάναμε με τους πυραύλους» είπε από αίθουσα συνδιάσκεψης στα κεντρικά της SpaceXστην Καλιφόρνια, προβλέποντας ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σιάτλ θα φτάσουν να απασχολούν αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, ίσως και χίλιους.

Εξελίξεις προβλέπονται και στο «μέτωπο» της Tesla, με το Model X να αναμένεται να πραγματοποιήσει την «πρεμιέρα» του στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Το όχημα θα έχει προηγμένα χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης και φαίνεται ότι πάνω από τις μισές παραγγελίες του προέρχονται από γυναίκες- εν αντιθέσει με το Model S, που τα 2/3 ήταν από άνδρες.

Σημειώνεται ότι στις 10 Ιανουαρίου η Space X απέτυχε για λίγο σε απόπειρα επανάκτησης διαστημικού πυραύλου της- κάτι που θεωρείται «κλειδί» στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης οχημάτων εκτόξευσης. Ο Μασκ δήλωσε ότι είναι πιο αισιόδοξος όσον αφορά στην επόμενη προσπάθεια (αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου), με στόχο εκ νέου μια «μαλακή» προσνήωση σε μη επανδρωμένη πλατφόρμα. «Αν δεν είχε τελειώσει το υδραυλικό υγρό θα τα είχαμε καταφέρει. Οπότε για την επόμενη πτήση θα έχουμε 50% υψηλότερα όρια» ανέφερε σχετικά. Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή συμβολαίου με τη NASA το 2008, ηSpaceX έχει αναδειχθεί στον οικονομικότερο πάροχο υπηρεσιών  εκτόξευσης στο Διάστημα στη βιομηχανία και ανταγωνιστή κολοσσών όπως η Boeing και ηLockheed Martin.

Σημειώνεται ότι η SpaceX είχε, την προηγούμενη άνοιξη, υποβάλει αγωγή κατά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει τη δημιουργία μονοπωλίου στον τομέα των  εκτοξεύσεων δορυφόρων. Ο Μασκ ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμβιβασμός.

 

Προτεινόμενα για εσάς