Skip to main content

«Πυξ λαξ» στην Ολομέλεια: 6 +1 φορές που η ελληνική Βουλή έγινε αρένα

Από την καρεκλιά κατά του προέδρου της Βουλής, το 1965, μέχρι τις γροθιές Φλώρου κατά Γραμμένου

Πυξ λαξ σημαινει «με γροθιες και κλωτσιες», φράση που ταιριάζει γάντι στα επεισόδια χειροδικίας που έχουν γίνει στην Βουλή, αρχής γενομένης το 1965. Εκτός από το άγριο επεισόδιο, με τον ανεξάρτητο – και πρώην «Σπαρτιάτη»-  βουλευτή Κ. Φλώρο να γρονθοκοπεί τον Β. Γεωργιάδη της Ελληνικής Λύσης, το Κοινοβούλιο έχει γίνει ρινγκ άλλες 6 φορές.

1965: Το πρώτο -καταγεγραμμένο- επεισόδιο βίας μεταξύ βουλευτών. Εν μέσω ενός άκρως τεταμένου πολιτικού σκηνικού λόγω της περίφημης «αποστασίας», ο βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Στ. Μπίρης χτύπησε με καρέκλα τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Παπασπύρου, στο κεφάλι. Ο φρούραρχος της Βουλής του έκανε «κεφαλοκλείδωμα»  για να τον ακινητοποιήσει.

1966: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του – κατηγορούμενου ως αποστάτη- Στέφανου Στεφανόπουλου, δύο βουλευτές της  Ενωσης Κέντρου, συγκρούστηκαν με άλλους δύο συναδέλφους τους από το Φιλελεύθερο Δηµοκρατικό Κέντρο και από την ΕΡΕ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, κάποιοι έφυγαν με φορείο από τη Βουλή.

1982: Ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσακλίδης, μαύρισε το μάτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ηλία Βουγιουκλάκη. Το επεισόδιο έγινε σε συζήτηση νομοσχεδίου για αποκατάσταση αξιωματικών.

1993: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Ζαχαράκης έπιασε από τον λαιμό τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη, μετά την φράση του τελευταίου: «Αυτά που λες, να πας να τα πεις στο Λονδίνο».

1993 (επίσης): Ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου χαστούκισε τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα μετά τον υπαινιγμό του τελευταίου ότι η επέκταση του μέτρου επαναφοράς αποστράτων στην ενεργό υπηρεσία εξυπηρετεί ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Συγκεκριμένα η φράση που άναψε φωτιά ήταν: «γιατί ρε Βασίλη, μήπως έχεις κανέναν δικό σου συνταγματάρχη να επαναφέρεις;»

2017: Ο Ηλίας Κασιδιάρης απώθησε βίαια τον Νίκο Δένδια, τη στιγμή που περνούσε μπροστά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα της Χρυσής Αυγής.«Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό;», είπε στον –τότε– κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας ενώ στην συνέχεια τον έσπρωξε. Ακολούθησε πανδαιμόνιο,  ενώ ακροδεξιοί βουλευτές πέταξαν μπουκάλια.