Skip to main content

Διαστημικό σκούπιδι χτύπησε τον κινεζικό διαστημικό σταθμό προκαλώντας μπλακ άουτ

China Manned Space Engineering Office
Ο εικονιζόμενος διαστημικός σταθμός της Κίνας χτυπήθηκε από διαστημικό σκουπίδι

Το πλήρωμα κατάφερε να επιδιορθώσει τη ζημιά

Η υπηρεσία επανδρωμένων διαστημικών αποστολών της Κίνας (CMSA) ανακοίνωσε ότι κάποιο διαστημικό σκουπίδι χτύπησε το διαστημικό της χώρας και τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν. Το διαστημικό σκουπίδι χτύπησε καλώδια ρεύματος που συνδέονται με τα ηλιακά φτερά της μονάδας πυρήνα και επισκευάστηκαν από ταϊκοναύτες, όπως ονομάζονται οι κινέζοι αστροναύτες, κατά τη διάρκεια δύο διαστημικών περιπάτων στο διαστημικό σταθμό Tiangong.

Το αντικείμενο που έπεσε πάνω στον σταθμό προκάλεσε μερική διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις. Το πλήρωμα πρόκειται να επιστρέψει στη Γη στις 30 Απριλίου αφού παραδώσει τις λειτουργίες του σταθμού στο επερχόμενο πλήρωμα Shenzhou-18 σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Τα μέτρα ασφαλείας

Η CMSA εργάζεται για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών προειδοποίησης και αποφυγής σύγκρουσης στο διάστημα και έχει μειώσει το ποσοστό ψευδών συναγερμών κατά 30%, δήλωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας.
Σε ένα περαιτέρω μέτρο για τη βελτίωση της ασφάλειας η κάμερα υψηλής ευκρίνειας στο ρομποτικό βραχίονα του Tiangong, μαζί με τις φορητές κάμερες που χρησιμοποιούν οι ταϊκοναύτες κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων, θα χρησιμοποιηθούν για να επιθεωρήσουν προσεκτικά την κατάσταση του εξωτερικού του σταθμού για να ελέγξουν τυχόν χτυπήματα και να αναλύσουν ο μηχανισμός πρόσκρουσης μικρών συντριμμιών.

Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας βρίσκεται σε τροχιά περίπου 500 χλμ. πάνω από τη Γη, 50 χλμ. πιο ψηλά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Αυτό τοποθετεί και τις δύο εγκαταστάσεις σε τροχιά κοντά στη Γη όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός μεγάλου μεγέθους και άρα επικίνδυνων διαστημικών σκουπιδιών.

Τα διαστημικά συντρίμμια περιλαμβάνουν παροπλισμένους δορυφόρους, χρησιμοποιημένα μέρη πυραύλων και έναν τεράστιο αριθμό μικροσκοπικών θραυσμάτων που έχουν προκύψει από τυχαίες συγκρούσεις μεταξύ αυτών των αντικειμένων. Ταξιδεύουν γύρω από τη Γη με τρομερή ταχύτητα και επομένως κάθε χτύπημα σε οποιονδήποτε διαστημικό σταθμό έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Οι χειριστές και των δύο τροχιακών εγκαταστάσεων διαθέτουν συστήματα για την παρακολούθηση των μεγαλύτερων τεμαχίων σκουπιδιών και εάν κάποιος θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με έναν σταθμό, η εγκατάσταση μετακινείται σε υψηλότερη ή χαμηλότερη τροχιά για να το αποφύγει.

Σε ένα δραματικό περιστατικό το 2021, τα μέλη του πληρώματος του ISS έλαβαν εντολή να πάνε στο διαστημικό σκάφος διαφυγής που υπάρχει στον σταθμό όταν ένα σύννεφο επικίνδυνων διαστημικών σκουπιδιών  που δημιουργήθηκε από μια ρωσική αντιπυραυλική δοκιμή που κατέστρεψε έναν παλιό δορυφόρο  έφτασε ανησυχητικά κοντά στο σταθμό. Ευτυχώς, ο ISS κατάφερε να αποφύγει οποιαδήποτε ζημιά.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να κατασκευαστούν συστήματα απομάκρυνσης ή καταστροφής διαστημικών σκουπιδιών από το διαστημικό περιβάλλον γύρω από τη Γη και έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες κάποιες εκ των οποίων έχουν προχωρήσει στη φάση της υλοποίησης και τα συστήματα αυτά δοκιμάζονται.

Όμως μέχρι στιγμής πρόκειται για συστήματα και τεχνολογίες με δυνατότητα εξουδετέρωσης ενός κάθε φορά διαστημικού σκουπιδιού γεγονός που τα καθιστά χρήσιμα μόνο σε περίπτωση που εντοπισθεί κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο που κινείται ανεξέλεγκτα σε τροχιά και έχει διαπιστωθεί ή υπάρχουν φόβοι ότι θα χτυπήσει κάποιο δορυφόρο ή άλλη διαστημική εγκατάσταση. Θα χρειαστεί να δημιουργηθεί κάποιο σύστημα που θα κάνει πιο γρήγορα και πιο μαζικά καθαρισμό του Διαστήματος από τέτοια σκουπίδια.

Ειδικοί έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι σύντομα ο αριθμός των διαστημικών σκουπιδιών θα είναι τέτοιος ώστε πρακτικά να δημιουργηθεί ένα αδιαπέραστο μεταλλικό φράγμα γύρω από τη Γη κρατώντας μας εγκλωβισμένους στον πλανήτη μας.

Naftemporiki.gr