Skip to main content

Ουκρανία: Υπό κράτηση ο υπουργός Γεωργίας που κατηγορείται για διαφθορά

REUTERS/Murad Sezer
Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

Ο Σόλσκι αρνείται τις κατηγορίες

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Μίκολα Σόλσκι, ο οποίος κατονομάστηκε ως ύποπτος σε υπόθεση διαφθοράς που αφορά την παράνομη απόκτηση κρατικής γης αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, ουκρανικό δικαστήριο είχε ζητήσει ο υπουργός να τεθεί υπό κράτηση.

Κινδυνεύει με κάθειρξη 12 ετών

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ο Σόλσκι θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 24 Ιουνίου. Εφόσον κριθεί ένοχος, κινδυνεύει με έως και 12 χρόνια κάθειρξη.

Ο Σόλσκι αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν την περίοδο 2017- 2021, προτού διοριστεί υπουργός Γεωργίας, τον Μάρτιο του 2022. Ο υπουργός Γεωργίας υπέβαλε την παραίτησή του χθες, Πέμπτη, αλλά τυπικά παραμένει στη θέση του μέχρι το κοινοβούλιο να εξετάσει το αίτημά του.

Πρόκειται για τον πρώτο υπουργό της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που κατονομάζεται ως ύποπτος σε υπόθεση διαφθοράς.

Οι καταγγελίες

Με βάση τις καταγγελίες, η υπόθεση αφορά έκταση που αποσπάστηκε παράνομα από δύο κρατικές εταιρείες και δόθηκε σε βετεράνους πολέμου με τον όρο να την ενοικιάσουν σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο Σόλσκι και ο δικηγόρος του δήλωσαν στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας ότι ο 44χρονος υπουργός Γεωργίας δεν ωφελήθηκε από ένα τέτοιο σχέδιο.

Ο Σόλσκι βρισκόταν στο επίκεντρο των προσπαθειών της Ουκρανίας να διατηρήσει τις εξαγωγές σιτηρών της χώρας, στη σκιά του πολέμου.