Skip to main content

Η Γουόλ Στριτ γύρισε την πλάτη στα σχέδια της Metα για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης

Απώλειες 190 δισ. δολαρίων για την εταιρεία σε λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις Ζάκερμπεργκ για την ΑΙ

Πριν από δύο χρόνια ο συνιδρυτής του Facebook και επικεφαλής της Metα (Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp) Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε ανακοινώσει ότι το μέλλον της εταιρείας βρίσκεται στον κόσμο του Metaverse και στρέφει συνολικά την εταιρεία σε αυτή την κατεύθυνση επενδύοντας τεράστια κεφάλαια.

Οι μέτοχοι της εταιρείας είχαν αντιδράσει έντονα θεωρώντας ότι το Metaverse είναι ακόμη ένα τεχνολογικό όραμα και δεν πρέπει να «υποθηκευθεί» η περιουσία και το μέλλον της Metα σε αυτή την τεχνολογία. Παρόλα αυτά τα οικονομικά μεγέθη της Metα, χάρις και στην πολιτική περικοπών δαπανών της εταιρείας με μαζικές απολύσεις, ήταν τέτοια ώστε η εταιρεία είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και η χρηματιστηριακή της αξία είχε ιδιαίτερα ανοδική πορεία.

Η βουτιά των μετοχών

Όμως η εμφάνιση του Ζάκερμπεργκ πριν από δύο μέρες σε τηλεδιάσκεψη στην οποία έκανε γνωστό ότι το νέο στοίχημα της εταιρείας είναι η τεχνητή νοημοσύνη και θα αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ΑΙ θεωρώντας ότι πρόκειται για μια στρατηγική επένδυσης που θα αποδώσει οικονομικά οφέλη μελλοντικά.

Όμως αυτή την φορά οι επενδυτές δεν επέδειξαν την ίδια στάση με αυτή που επέδειξαν στο όραμα του Metaverse και την Πέμπτη οι μετοχές της Metα έκαναν μια μεγάλη βουτιά υποχωρώντας 15% μειώνοντας την αξία της εταιρείας κατά περίπου 190 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Meta υποχώρησαν 15% όταν άνοιξε η Wall Street την Πέμπτη, εξαλείφοντας περίπου 190 δισ. δολάρια από την αξία της μητρικής εταιρείας Facebook και Instagram, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στη δέσμευση της μεγάλης αύξησης των δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη και παρά το γεγονός ότι αυτές τις μέρες η εταιρεία παρουσίασε μια νέα έκδοση του γλωσσικού της μοντέλου Llama και κάποια νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Μένει να δούμε αν πρόκειται απλά για μια πρώτου επιπέδου αντίδραση των επενδυτών στις ανακοινώσεις του Ζάκερμπεργκ και αν στη συνέχεια οι κινήσεις της εταιρείας θα τους πείσουν να την στηρίξουν οικονομικά.

Naftemporiki.gr