Skip to main content

Alumil: Απόσχιση κλάδου χύτευσης και είσοδος στρατηγικού εταίρου στο χυτήριο

Για την υλοποίηση του σχεδίου επανασυστήνεται η Alufond, ως θυγατρική, της οποίας το 70% θα πωληθεί σε στρατηγικό εταίρο

Σε απόσχιση του κλάδου χύτευσης αλουμινίου προχωρά η Alumil, με στόχο την πώληση ισχυρού πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου της εταιρείας, συγκεκριμένα του 70%, σε στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό.

Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου επανασυστήνεται η Alufond, ως θυγατρική, της οποίας το 70% θα πωληθεί σε στρατηγικό εταίρο και όπως δήλωσε στη «Ν» ο επικεφαλής του Ομίλου, Γιώργος Μυλωνάς, υπάρχουν ήδη πάνω από δυο ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το συγκεκριμένο project από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το χυτήριο που διαθέτει ο Όμιλος στις εγκαταστάσεις του στο Κιλκίς δίνει στην Alumil την πρώτη ύλη για την παραγωγή των προφίλ αλουμινίου και άλλων προϊόντων της και σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά έχει παραγωγική δυναμικότητα πολύ μεγαλύτερη από τις ποσότητες που αξιοποιεί η Alumil, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιήσει το χυτήριο για πωλήσεις προς τρίτους, αλλά αυτό θα το κάνει ο στρατηγικός εταίρος.

Συγκεκριμένα, η παραγωγική δυναμικότητα του χυτηρίου είναι ύψους 65.000 τόνων, σήμερα παράγει 30.000 τόνους «πράσινου» αλουμινίου και ο επενδυτής με μικρή σχετικά επένδυση θα μπορεί να την αυξήσει στους 100.000 τόνους.

Η είσοδος στρατηγικού εταίρου, τονίζει επίσης ο κ. Μυλωνάς ερωτηθείς σχετικά από τη «Ν», αφορά αποκλειστικά και μόνο το κομμάτι του χυτηρίου και η Alumil παραμένει οικογενειακή επιχείρηση, εισηγμένη στο Χ.Α.

Η απόσχιση του κλάδου χύτευσης θα γίνει – πάντοτε σύμφωνα με τον κ.Μυλωνά – με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2024 και η όλη διαδικασία της εισόδου στρατηγικού εταίρου στην υπό επανασύσταση Alufond αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της χρονιάς.

Τα έσοδα από το εν λόγω project θα διατεθούν για την εξόφληση του δανείου της Alumil, του οποίου τη διαχείριση έχει η Cepal ΑΕΔΑΔΠ (servicer), καθώς στόχος της Alumil όπως έχει δηλώσει προ πολλού ο κ.Μυλωνάς είναι η συντομότερη δυνατή απεμπλοκή της Alumil από τους servicers. Στην ίδια κατεύθυνση έχουν ήδη περάσει το φθινόπωρο 2023 στην Παγκρήτια Τράπεζα από την DoValue ομολογίες της τάξης των 41 εκατ. ευρώ από παλιό κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο της Alumil.

Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών ημερών ανακοινώθηκε από την Alumil αύξηση πωλήσεων του Ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 της τάξης του 15%.