Skip to main content

Volvo Cars: Το βιοαέριο μέσο για την κλιματική ουδετερότητα

Ο επόμενος στόχος για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040 βασίζεται στην προηγούμενη φιλοδοξία της να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2040.

Η Volvo Cars προχώρησε πρόσφατα στην επέκταση της στρατηγικής της για τη βιωσιμότητα με νέους φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Ο επόμενος στόχος για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040 βασίζεται στην προηγούμενη φιλοδοξία της να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2040.

Ξεκαθαρίζει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των πραγματικών εκπομπών, προτού στραφεί στην αφαίρεση άνθρακα για να μετριάσει οποιεσδήποτε αναπόφευκτες εκπομπές.

Ταυτόχρονα, παρακινεί τους προμηθευτές της να κάνουν το ίδιο.

Από την ανακοίνωση της πρώτης στρατηγικής για την βιωσιμότητα, το 2019, εκτιμάται πως έχει κάνει αξιόλογη πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων που προβλέπει η δράση της για το κλίμα.

Επιπλέον της μείωσης των εκπομπών από τις συνολικές της δραστηριότητες μέσω χρήσης κλιματικά ουδέτερης ενέργειας σε ποσοστό 74%, βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των συνολικών στόχων για το CO2.

Χαρακτηριστικό των προσπαθειών της είναι ότι το εργοστάσιo της Volvo στο Τάιτσου της Κίνας έκανε μετάβαση σε λειτουργία με βιοαέριο και αποτελεί, πλέον, την πρώτη μονάδα παραγωγής στην Κίνα που επιτυγχάνει κλιματική ουδετερότητα.

Η μετάβαση από το φυσικό αέριο στο βιοαέριο θα αποφέρει μείωση άνω των 7.000 τόνων CO2 ετησίως.

Όπως εξηγούν τα στελέχη της εταιρείας, παρά το ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται στην εν λόγω μονάδα αποτελεί ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εκπομπών ύψους 43 εκατομμυρίων τόνων, που εμπίπτουν στα πεδία εφαρμογής 1-3 (Scope 1-3), η εξασφάλιση κλιματικά ουδέτερης ενέργειας στο συγκεκριμένο σημείο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου για κλιματικά ουδέτερη παραγωγή έως το 2025 και για μείωση των εκπομπών σε όλες τις δραστηριότητές μας παγκοσμίως.

Αυτή η φιλοδοξία αποτελεί επίσης τμήμα του ευρύτερου στόχου της Volvo να πετύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040. Όπως συμβαίνει με όλα τα εργοστάσιά της ανά τον κόσμο, η μονάδα του Τάιτσου χρησιμοποιούσε, ήδη, ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.

Αυτή η πρόσφατη εξέλιξη διασφαλίζει ότι το εργοστάσιο αποκτά επίσης κλιματικά ουδέτερη θέρμανση.

Πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο της Volvo στον κόσμο που γίνεται κλιματικά ουδέτερο, μετά τις εγκαταστάσεις στην Τορσλάντα, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Η προμήθεια ενέργειας στο εργοστάσιο του Τάιτσου αφορά ηλεκτρισμό και θέρμανση.

Περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται από εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά πάνελ – ποσοστό που θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Το 60% που απομένει προέρχεται από το δίκτυο και αφορά επίσης κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο. Μετά την πρόσφατη εξέλιξη, οι ανάγκες θέρμανσης καλύπτονται με τη χρήση κλιματικά ουδέτερου βιοαερίου.