Skip to main content

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

Φωτογραφία του Τάο Γουεϊμίνγκ

H ώθηση θα προέλθει από τη συνεχή δημοσιονομική στήριξη

Δέκατο όγδοο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑΤΑ) δημοσίευσε τον Απρίλιο έκθεση με τίτλο «Αναπτυξιακές προοπτικές της Ασίας – 2024», σύμφωνα με την οποία φέτος ο ρυθμός αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Κίνας θα φτάσει το 4,8%.

Η Έκθεση αποδεικνύει ότι η συνεχής ανάκαμψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η αποτελεσματική και ισχυρή πολιτική στήριξη και η τεχνολογική ανάπτυξη με τα προφανή πλεονεκτήματά της, διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ώθηση της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας. Σε πείσμα της ασθενούς εξωτερικής ζήτησης, των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων και άλλων παραγόντων, η κινεζική οικονομία ακολουθεί μια υγιή και σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Μια τεράστια αγορά διαθέτει μεγάλη ισχύ, ενώ η ανάκαμψη της κατανάλωσης αποτελεί θεμελιώδη κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Έκθεση, εντός του έτους, καθώς θα βελτιώνεται η αγορά εργασίας και θα αυξάνεται το εισόδημα, η κατανάλωση των νοικοκυριών θα συνεχίσει να ανακάμπτει, τονώνοντας με τη σειρά της την οικονομική ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, οι ευκαιρίες απασχόλησης στον κατασκευαστικό κλάδο και τις υπηρεσίες θα συνεχίσουν να ωφελούν τους εργαζόμενους χαμηλής και μεσαίας εξειδίκευσης και ιδιαιτέρως τους διακινούμενους εργάτες. Η βελτίωση της απασχόλησης πρόκειται να οδηγήσει επίσης σε αντίστοιχη αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Ο ανώτερος οικονομολόγος του γραφείου της ΑΤΑ στην Κίνα Τζιν Γιουσίν δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετατοπίζεται από τις επενδύσεις στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Οικονομικού Σχεδιασμού και Στρατηγικής Έρευνας της τράπεζας Κέικο Χαγκιγουάρα, εκτός από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, οι νέες παραγωγικές δυνάμεις της Κίνας περιλαμβάνουν επίσης κλάδους υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως ο χρηματοοικονομικός τομέας, η ιατρική περίθαλψη και η εκπαίδευση, η υψηλή προστιθέμενη αξία των οποίων επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης.

Η μεγάλη ανθεκτικότητα της αχανούς εγχώριας αγοράς αποτελούσε ανέκαθεν τη μεγαλύτερη δύναμη της κινεζικής οικονομίας. Η ασθενής εξωτερική ζήτηση που προκαλείται από την υποτονική ανάκαμψη των αναπτυγμένων χωρών και ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών εντάσεων στο ελεύθερο εμπόριο δεν μπορούν να μεταβάλουν τους θεμελιώδεις πυλώνες της σταθερής βελτίωσης της κινεζικής οικονομίας.

Οι πολιτικές στήριξης που εισήγαγε η κινεζική κυβέρνηση αποτελούν επίσης ισχυρά εχέγγυα για την οικονομική ανάπτυξη. Η Έκθεση δείχνει ότι η ώθηση της κινεζικής ανάπτυξης θα προέλθει από τη συνεχή δημοσιονομική στήριξη. Το 2024 η Κίνα θα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, διατηρώντας επίσης μια χαλαρή νομισματική πολιτική. Η Έκθεση υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική τόνωση θα είναι αρκετά αποτελεσματική με τις κρατικές δαπάνες να οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για κάθε αύξηση ύψους 1% των κρατικών δαπανών, η παραγωγή θα αυξάνεται από 0,6% έως 1%. Ταυτόχρονα, η Έκθεση επισημαίνει ότι το 2024, η Κίνα θα εκδώσει 3,9 τρισ. γιουάν ειδικών ομολόγων της τοπικής αυτοδιοίκησης και 1 τρισ. γιουάν σε εξαιρετικά μακροπρόθεσμα ειδικά ομόλογα, τα οποία θα αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στην οικονομική ανάπτυξη.

Τεράστιες είναι και οι δυνατότητες της υψηλής τεχνολογίας, με τις νέες και προηγμένες τεχνολογίες να αποτελούν άλλη μια κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Λαμπρό παράδειγμα αποτελούν οι εξαγωγές νέων βιομηχανικών προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες και οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η ισχυρή ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας θα συνεχιστεί. Ο Τζιν Γιουσίν δήλωσε ότι η Κίνα διαθέτει προφανή πλεονεκτήματα όπως η προσέλκυση διεθνών επενδύσεων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό της, τα επαρκή κεφάλαια και οι φιλικές πολιτικές της αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης για διεθνείς επενδύσεις σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας.

Η Έκθεση αναφέρει επίσης ότι το 2024 οι πολιτικές στήριξης της Κίνας για συγκεκριμένες βιομηχανίες, όπως η μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας, θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη από την πλευρά της προσφοράς. Αντίστοιχα θα συνεχιστούν τόσο η στήριξη προς βιομηχανικές τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί, ο προηγμένος εξοπλισμός και η τεχνητή νοημοσύνη, όσο και η ζήτηση για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες και ο εξοπλισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.