Skip to main content

Τεκμήρια: Εξαιρούνται τα «μπλοκάκια» – Τι να προσέξετε

Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης σε επαγγελματίες

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Όλοι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» και όχι μόνο αυτοί που απασχολούνται έως και σε τρεις εργοδότες απαλλάσσονται από τα νέα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των άρθρων 28Α-28Δ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προστέθηκαν με τον ν. 5073/2023.

Η δηλωθείσα και μεταφερόμενη ζημία από προηγούμενα έτη συμψηφίζεται μόνο με το δηλωθέν εισόδημα του φορολογικού έτους 2023 κάθε αυτοαπασχολούμενου υπαγόμενου στα νέα αντικειμενικά κριτήρια, οπότε επηρεάζει τη φορολογική του επιβάρυνση μόνο εφόσον το δηλωθέν εισόδημά του για το 2023 είναι μεγαλύτερο του τεκμαρτού που του προσδιορίζουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

Τα παραπάνω διευκρινίζονται με την υπ’ αριθμόν Ε.2027/16-4- 2024 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η οποία εκδόθηκε για να καλύψει κάποιες ασάφειες των διατάξεων για τα αντικειμενικά κριτήρια.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο:

  1. Καθαρό εισόδημα: Το σύνολο του καθαρού εισοδήματος που αποκτάται από φορολογούμενο που αμείβεται κάθε μήνα εκδίδοντας τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ως εργαζόμενος έως και σε 3 εργοδότες φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ως εργαζόμενος με το 75% των αμοιβών του από έναν εργοδότη -φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού εργοδοτών- εφόσον έχει ως έδρα την κατοικία του, δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν αποκτά ταυτόχρονα και εισόδημα από μισθούς, φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και όχι ως καθαρό εισόδημα (κέρδος) από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το οποίο εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης. Επομένως, οι διατάξεις για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης δεν εφαρμόζονται για αυτά τα φυσικά πρόσωπα, ακόμα και στην περίπτωση που συμβάλλονται με περισσότερα από τρία (3) φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
  2. Μεταφερόμενη ζημία: Η μεταφερόμενη ζημία από προηγούμενα έτη συμψηφίζεται σε κάθε περίπτωση με τα δηλωθέντα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως εάν για τον προσδιορισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης (το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα των άρθρων 28Α έως 28Δ του ΚΦΕ) ή το δηλωθέν εισόδημα. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι, για τη σύγκριση τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος, λαμβάνονται υπόψη τα δηλωθέντα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα εκάστου φορολογικού έτους, πριν από τον συμψηφισμό τους με τυχόν μεταφερόμενη ζημία προηγουμένων ετών, καθώς το ποσό που προσδιορίζεται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων για τα νέα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης (των άρθρων 28Α έως 28Δ του ΚΦΕ), τεκμαίρεται ότι αποτελεί το ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο φορολογικό έτος. Σε περίπτωση που υπάρχουν δηλωθέντα καθαρά κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και μεταφερόμενη ζημία προηγούμενων ετών: α) εάν το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης (το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος των άρθρων 28Α έως 28Δ ΚΦΕ) υπερβαίνει τα δηλωθέντα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, ο φόρος προσδιορίζεται επί του τεκμαρτού εισοδήματος, η δε μεταφερόμενη ζημιά προηγουμένων ετών συμψηφίζεται με τα δηλωθέντα κέρδη και εφόσον απομείνει υπόλοιπο ζημίας αυτό μεταφέρεται στα επόμενα έτη, β) εάν το ποσό των δηλωθέντων κερδών υπερβαίνει το τεκμαρτό εισόδημα (το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος των άρθρων 28Α έως 28Δ ΚΦΕ), ο φόρος προσδιορίζεται επί των δηλωθέντων κερδών, μετά τον συμψηφισμό τους με τυχόν μεταφερόμενη ζημία προηγουμένων ετών, ακόμα κι αν το τελικό ποσό που θα προκύψει υπολείπεται του τεκμαρτού εισοδήματος, εφόσον δε απομείνει υπόλοιπο ζημίας αυτό μεταφέρεται στα επόμενα έτη για συμψηφισμό.