Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 1.450 μονάδες – Ευφορία από τα επιχειρηματικά deals

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιστρέφουν οι αγοραστές, θετικό το πρόσημο του Γ.Δ. στην εβδομάδα.

Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 1.450 μονάδων καταβάλλει σήμερα (26/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στο προσκήνιο, έχοντας ως βασικό στόχο τη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων.

Το momentum για την ελληνική αγορά είναι ομολογουμένως ευοίωνο, καθώς το μπαράζ εταιρικών deals, σε συνδυασμό με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, οδηγούν αρκετές εισηγμένες σε υψηλότερα επίπεδα αποτίμησης.

Κάπως έτσι, η Λεωφόρος Αθηνών θέτει τις βάσεις για ακόμη ένα υψηλό 13 ετών, ενόσω η απόδοση μέσα στο 2024 ήδη αναρριχάται στο +11%. Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, το πρόσημο -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα είναι θετικό.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 1,16% και διαμορφώνεται στις 1.451,86 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 16,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.435,19 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 1.438,80 έως 1.451,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8 εκατ. ευρώ στα πρώτα 20 λεπτά της ημέρας.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Epsilon είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, καθώς η δημόσια πρόταση των Γ. Μίχου – Εθνική – General Atlantic στην τιμή των 12 ευρώ «ανεβάζει» την αποτίμηση της εταιρείας στα 650 εκατ. ευρώ από 545 εκατ. ευρώ μέχρι πρότινος. Είναι λογικό, λοιπόν, να βλέπουμε τη μετοχή να κάνει ράλι 18,8% και να φθάνει στα 12 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το νέο deal στον κλάδο της Πληροφορικής, με αντίτιμο 33 φορές την ετήσια κερδοφορία της Epsilon, παρέχει ώθηση σε όλες τις παρεμφερείς εισηγμένες. Ενδεικτικά, η Profile κερδίζει 2% και η Quest σκαρφαλώνει κατά σχεδόν 6%.

Όσον αφορά το υπόλοιπο ταμπλό, οι τέσσερις τράπεζες κερδίζουν από 1%, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται κατά περίπου 2% και τη Mytilineos να ακολουθεί στο +1%, ανακτώντας τα επίπεδα των 38 ευρώ.

Χρηματιστήριo: Η ιστορία (και οι αποδόσεις) των dual listings – Από την Coca Cola έως τη Mytilineos

Κέρδη 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης επιστρέφει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 8ετίας, καθώς καθορίζεται στο +1,00% και τις 1.262 μονάδες, με την απόδοση στο 2024 να αγγίζει το +20%.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +1,40% και τα 3,976 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank «ξεπετάγεται» στο +1,47% και το 1,655 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,95% και τα 2,009 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +0,50% και τα 7,598 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,03% και 3.535 μονάδες), η μετοχή της Quest πραγματοποιεί ράλι άνω του 5,6% και σκαρφαλώνει στα 5,8 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το ευρύτερο κλίμα ευφορίας στον κλάδο της Πληροφορικής, ο οποίος πλέον απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες αποτιμήσεις. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Coca – Cola, Helleniq Energy, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Η μετοχή της Mytilineos, δε, κινείται στο +0,85% και τα 38 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2,48% και 2.348 μονάδες), πέραν του +18,8% της Epsilon, εντυπωσιακή είναι και η επίδοση της Lavipharm, η οποία κάνει άλμα 5,7% και φθάνει στο 0,87 ευρώ. ΑΒΑΞ, Austriacard, ΟΛΠ και Intracom έπονται τουλάχιστον στο +2%, ενώ οι μετοχές των Intralot, ΕΧΑΕ, Premia και Ideal ενισχύονται κατά 1%. Στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπως είναι λογικό, ξεχωρίζουν οι τεχνολογικές Ίλυδα, Logismos και Q&R με άνοδο από 4% έως 11%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 71 μετοχές κινούνται ανοδικά, επτά μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,2 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο: Το ράλι κατά 1.900% στην Epsilon και το ξένο fund με υπεραξίες άνω του 1.000%

Σταθερά στα υψηλά 13 ετών

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η χθεσινή αναδίπλωση δεν κατάφερε να «χαλάσει» το θετικό κλίμα που επικρατεί τελευταία στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Άλλωστε, οι αγοραστές έχουν μπροστά τους μια σειρά θετικών και αισιόδοξων εξελίξεων, οι οποίες διατηρούν το «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον και συντηρούν τον Γενικό Δείκτη στις φετινές «κορυφές».

Οι ευχάριστες ειδήσεις έρχονται, κατά κύριο λόγο, από το μέτωπο των επιχειρηματικών deals, καθώς μέσα σε λίγες ώρες ανακοινώθηκαν στρατηγικές συμφωνίες σε τρεις διαφορετικές εισηγμένες: Epsilon, Alumil και Doppler.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα υψηλά 24 ετών στην ΕΚΤΕΡ, η «φθηνή» Flexopack και η ενημέρωση με… διάλειμμα στην ΑΒΑΞ

Το deal στην Epsilon

Φυσικά, τον μεγαλύτερο κρότο έκανε το deal στην Epsilon, καθώς οι βασικοί μέτοχοι Γιάννης Μίχος (55%) και Εθνική Τράπεζα (7,5%), μαζί με την αμερικανική General Atlantic, αποφάσισαν να υποβάλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών, στην τιμή των 12 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η αποτίμηση της Epsilon εκτοξεύεται στα 650 εκατ. ευρώ έναντι 547 εκατ. ευρώ σήμερα (10,10 ευρώ η τιμή της μετοχής στο Χ.Α.). Όπως και στην περίπτωση της Entersoft, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, η εταιρεία αναμένεται να εξέλθει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Το υψηλό αντίτιμο –αντιστοιχεί 33 φορές τα ετήσια κέρδη– έρχεται να «φουσκώσει» ακόμα περισσότερο τις αποτιμήσεις στον κλάδο της Πληροφορικής/Τεχνολογίας, με την αγορά ήδη να διακινεί σενάρια για την επόμενη εισηγμένη, η οποία πιθανώς θα καταστεί στόχος εξαγοράς.

Κινητικότητα και στην ενέργεια

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, παρέχουν πολύτιμα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος παράλληλα περιμένει ορισμένα ακόμα deals και στον κλάδο της ενέργειας, όπου επίσης καταγράφεται έντονη κινητικότητα.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τόσο τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων για το α’ τρίμηνο του 2024 (Mytilineos, Sarantis κ.α.), όσο και τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η οικονομία… αντέχει.

Κάπως έτσι, το Χρηματιστήριο διαθέτει μια απόδοση της τάξης του 11% μέσα στο 2024, με τους επενδυτές να έχουν ως πρώτο στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων των 1.450 μονάδων, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο προς τις 1.500 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς πρέπει να υποβαθμίσει τις εξελίξεις στο εξωτερικό, καθώς τα απογοητευτικά μάκρο στις ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιάσει τις προβλέψεις των αναλυτών για επικείμενη διόρθωση στις διεθνείς αγορές.

Κεπενού: Η νεαρή CEO πίσω από τα διαδοχικά μερίσματα

Θετικό γύρισμα σε Ευρώπη, Wall

Για σήμερα, πάντως, οι μετοχές κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, με το θετικό momentum να επιστρέφει και τους επενδυτές να αντιδρούν στις χθεσινές ρευστοποιήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, για παράδειγμα, ενισχύεται στο +0,55% και τις 505 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να καταρρίπτει ακόμα ένα ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τις 8.100 μονάδες. Ανοδικά κινείται και ο γερμανικό DAX.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κερδίζουν περίπου 50 μονάδες, ενώ τα futures του Nasdaq αυξάνονται κατά τουλάχιστον +1%, λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά τριμηνιαία μεγέθη των Microsoft και Alphabet.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)