Skip to main content

Κεπενού: Η νεαρή CEO πίσω από τα διαδοχικά μερίσματα

Επί προσωπικού: Η Ελένη Κεπενού είναι βασικός μέτοχος και διευθύνουσα σύμβουλος της Μύλοι Κεπενού.

Αποτελεί ενδεχομένως μία από τις νεότερες ηλικιακά επικεφαλής εισηγμένης στην Ελλάδα. Άλλωστε, η ίδια γεννήθηκε μόλις το 1986 και σήμερα είναι 38 ετών. Αυτό, όμως, ουδέποτε αποτέλεσε εμπόδιο, καθώς από την ηλικία των 25 ετών μπήκε στην εταιρεία του πατέρα της, όπου και «ψήθηκε» επαγγελματικά.

Η Ελένη Κεπενού, βασικός μέτοχος και διευθύνουσα σύμβουλος της Μύλοι Κεπενού, «τρέχει» εδώ και τέσσερα χρόνια την επιχείρηση, την οποία παρέλαβε από τον πατέρα της, Γιώργο, και την οποία ίδρυσε ο παππούς της, Δημήτρης, πριν 70 ολόκληρα χρόνια -και συγκεκριμένα το 1952, όταν έπεσε ο πρώτος… σπόρος στην Πάτρα.

Ελένη Κεπενού.

Το 2019, σε ηλικία 33 ετών, η κυρία Κεπενού ανέλαβε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της εισηγμένης, ενώ έναν χρόνο αργότερα διαδέχθηκε τον πατέρα της στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου.

Ο αδερφός της, Δημήτρης, από την πλευρά του, ανέλαβε χρέη προέδρου. Ας σημειωθεί ότι τα δύο αδέρφια, μετά την αποχώρηση του πατέρα τους, ελέγχουν το 89,2% της εταιρείας, κατέχοντας από 44,6% ο καθένας.

Τακτικά μερίσματα

Μέχρι στιγμής, η Ελένη Κεπενού φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, καθώς παρά τη mega πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (το 1/3 των πρώτων υλών μέχρι και το 2021 προερχόταν από τις δύο χώρες), εξακολουθεί να διοικεί μια σταθερά κερδοφόρα επιχείρηση, με διαδοχικές διανομές προς τους μετόχους.

Είναι ενδεικτικό ότι η Μύλοι Κεπενοί αποτελούν μία από τις λίγες εταιρείες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι οποίες επιβράβευαν κάθε χρόνο τους μετόχους την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ αυτό δεν άλλαξε ούτε υπό τη διοίκηση της νέας γενιάς.

Αποκλιμάκωση της κερδοφορίας

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία του 2023 εκτιμάται ότι έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2022, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο -17% της μετοχής στο τελευταίο 12μηνο.

Με βάση τα μεγέθη του α’ εξαμήνου, συγκεκριμένα, η εισηγμένη της οικογένειας Κεπενού εμφανίζει τζίρο 33,3 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να καθορίζονται στα 131.318 ευρώ (ΕBITDA 1,7 εκατ. ευρώ). Τα συγκεκριμένα νούμερα είναι εμφανώς μειωμένα σε σχέση με το α’ μισό του 2022 (κέρδη 682.000 ευρώ και EBITDA 2 εκατ. ευρώ), λόγω κυρίως της εξομάλυνσης των τιμών πώλησης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο τραπεζικός δανεισμός είναι αισθητά «ψαλιδισμένος», καθώς δεν υπερβαίνει τα 26 εκατ. ευρώ (από 36,8 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022), κάτι το οποίο επιτρέπει στην κυρία Κεπενού να συνεχίσει την επιτυχημένη στρατηγική των τακτικών διανομών προς τα μέλη της οικογένειας, όσο και προς τους υπόλοιπους μετόχους.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)