Skip to main content

Χρηματιστήριo: Η ιστορία (και οι αποδόσεις) των dual listings – Από την Coca Cola έως τη Mytilineos

Το 2013 η Coca - Cola HBC αποφάσισε να κάνει πρώτη το βήμα, εισαγόμενη και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Με τον πλέον επίσημη τρόπο, η Mytilineos επιβεβαίωσε τη φημολογία περί παράλληλης εισαγωγής σε κάποιο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με το Λονδίνο να εξακολουθεί να αποτελεί τον επικρατέστερο προορισμό του Ομίλου. Όμως, το σημαντικότερο από τη χθεσινή ενημέρωση της διοίκησης ήταν η δέσμευση για παραμονή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η Mytilineos αποτελεί την 6η πολυτιμότερη εταιρεία, με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ.

H διαδικασία του dual listing, όπως είναι ευρέως γνωστή, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τόσο την ίδια την εταιρεία, όσο και το προφίλ της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η οποία θα δει ακόμη μια εισηγμένη να ανοίγει φτερά και να διευρύνει την επενδυτική της βάσης. Ιδίως αν η Mytilineos επιλέξει να προσδώσει στη Λεωφόρο Αθηνών τον ρόλο του «anchor», δηλαδή της πρώτης αγοράς διαπραγμάτευσης.

H Mytilineos δεν είναι η πρώτη, η οποία προχωρά σε μια τέτοια κίνηση. Εν μέσω της πολυετούς οικονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επενδυτικές πόρτες ήταν ερμητικά κλειστές σε ό,τι εμπεριείχε τη λέξη… Ελλάδα, αρκετοί εξωστρεφείς Όμιλοι επέλεξαν τον δρόμο της διπλής διαπραγμάτευσης, ο οποίος στην πράξη αποδεικνύεται ότι διαθέτει πληθώρα πλεονεκτημάτων.

Γιατί η Mytilineos χτυπά την πόρτα του Λονδίνου

Οι πρώτες dual listings

Το 2013, για παράδειγμα, η Coca – Cola HBC αποφάσισε να κάνει πρώτη αυτό το βήμα, εισαγόμενη και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υπολογίζεται σε σχεδόν 11 δισ. ευρώ, με συνολικά κέρδη άνω του 50% μέσα σ’ αυτά τα 11 χρόνια.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές σπάνε ρεκόρ πολλών ετών

Έναν χρόνο αργότερα, τον ίδιο δρόμο διένυσε και η Viohalco, η οποία από το 2014 διαπραγματεύεται ταυτόχρονα σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Σήμερα, η μετοχή της εισηγμένης καταγράφει ένα σωρευτικό όφελος της τάξης του 30%, με τη χρηματιστηριακή της αξία να φλερτάρει με το ορόσημο του 1,5 δισ. ευρώ.

Το 2016, ο Όμιλος έπραξε το ίδιο και με τη θυγατρική Cenergy, η οποία εισήχθη επίσης στις Βρυξέλλες. Έκτοτε, η μετοχή κάνει ένα ράλι άνω του 1.000%, με την αξία της να σκαρφαλώνει άνω του 1,4 δισ. ευρώ.

Το 2019 ήταν η σειρά της Titan Cement να περάσει εκτός των ελληνικών συνόρων, ξεκινώντας την τριπλή διαπραγμάτευση σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Παρίσι. Σήμερα, η μετοχή φιγουράρει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έχοντας καταγράψει μια σωρευτική μεταβολή της τάξης του 50%.

Η τελευταία (χρονικά) εισηγμένη, η οποία εντός του 2023 ξεκίνησε τη διπλή διαπραγμάτευση, ήταν η Austriacard, η οποία μετά την απορρόφηση της Inform Λύκος εισήχθη τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Βιέννη. Αυτήν την στιγμή, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υπολογίζεται κοντά στα 250 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη

Φυσικά, η ανοδική κίνηση όλων των παραπάνω εταιρειών δεν εξηγείται αποκλειστικά από την παράλληλη διαπραγμάτευση σε αγορές του εξωτερικού, καθώς αναμφίβολα σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τόσο τα θεμελιώδη μεγέθη, όσο και η ευρύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη αγορά καθιστά τις εταιρείες πιο εξωστρεφείς, ενισχύσει τις πηγές χρηματοδότησης, βελτιώνει την εμπορευσιμότητα και διευρύνει την επενδυτική βάση. Ιδίως, όταν υπάρχουν και εύρωστα οικονομικά στοιχεία.

Χρηματιστήριο: 7+1 blue chips με μερίσματα άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2024

Η αξία των 5+1 εισηγμένων που διαπραγματεύονται και σε κάποια ξένη αγορά

• Coca Cola 10,9 δισ. ευρώ
• Mytilineos 5,4 δισ. ευρώ
• Titan 2,2 δισ. ευρώ
• Viohalco 1,4 δισ. ευρώ
• Cenergy 1,4 δισ. ευρώ
• Austriacard 238 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)