Αυτοχρηματοδότηση ως αντίμετρο στις περικοπές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 12:25
UPD:13:19
FOSPHOTOS /Angeliki Panagiotou

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο κ. Λοβέρδος τόνισε, ότι δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα και άρα πρέπει να υπάρξει συγκράτηση.

A- A A+

Την απελευθέρωση των ερευνητικών κέντρων του ιδιωτικού δικαίου, των ινστιτούτων και των ειδικών λογαριασμών πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο δημόσιο από την ενιαία αρχή πληρωμών ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδ. Λοβέρδος.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα τα οικονομικά των Πανεπιστημίων, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για πολύ σημαντική απόφαση - αντίμετρο στις περικοπές ύψους 12% - 18% στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και 30% σε ό,τι αφορά την έρευνα.

Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας «πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται νέα πανεπιστήμια, προσθέτουμε δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της Ε.Ε. είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αντί γι’ αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, χορηγούμε αυτή την ελευθερία της λειτουργίας στα ερευνητικά κέντρα, αυτά καθ’ αυτά και στα αντίστοιχα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την οικονομική ασφυξία και να κερδίσουν χρήματα απευθυνόμενα στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήδη έχουν απευθυνθεί με τρόπο πολύ λειτουργικό, μα και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία, για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι η Βουλή το Μάιο ψήφισε μια ρύθμιση που έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής σε όλους και όπως είπε, «όταν βάζεις δικαίωμα μετεγγραφής σημαίνει ότι κάθε ένας που θέλει το ασκεί το δικαίωμά του».

Ανέφερε ακόμη πως το υπουργείο και οι πρυτάνεις συμφώνησαν να περιμένουν να γίνουν οι αιτήσεις το Σεπτέμβριο, για να δουν ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή