Αντιδράσεις στη Βουλή για παρουσιολόγιο και διαθεσιμότητα διοικητικών στα ΑΕΙ

Υπερψηφίζει το ΠΑΣΟΚ την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 23:12
UPD:23:37
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της Βουλής.

A- A A+

Το παρουσιολόγιο των εκπαιδευτικών, αλλά και η υποχρέωση του διοικητικού προσωπικού οκτώ ΑΕΙ να αυτοαπογραφούν επί ποινή αργίας, κυριαρχούν στις συζητήσεις, απόψε στη Βουλή, των άρθρων του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου και έχει επισυναφθεί η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας.

Το παρουσιολογίο των εκπαιδευτικών, προβλέπει την δυνατότητα εξάντλησης του υποχρεωτικού ωραρίου τους μέχρι και σε πέντε όμορες σχολικές μονάδες, ενώ θεσπίζει και το δικαίωμα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να αλλάζουν την περιοχή τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών εντός των ορίων τους.

Η τελευταία παράγραφος της ίδιας τροπολογίας, προβλέπει την υποχρέωση του διοικητικού προσωπικού οκτώ ΑΕΙ να αυτοαπογραφούν επί ποινή αργίας.

Όσον αφορά στη θέσπιση ατομικού παρουσιολογίου και βιβλίου παρουσίας προσωπικού για τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο υφυπουργός Παιδείας το αιτιολόγησε ως μια ανάγκη ορθολογικότερης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της επίμαχης τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως με τη ρύθμιση, «θέλουμε να έχουμε καθημερινή αποτύπωση για το πού βρίσκεται ο εκάστοτε εκπαιδευτικός - κάτι που γίνεται άλλωστε με διαφόρους τρόπους για κάθε εργαζόμενο. Η ρύθμιση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί στην ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού».

Νέες ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ 

Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε επίσης πως με την τροπολογία προστίθενται τρεις νέες ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ, ενώ δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί για την - επίσης επίμαχη - αυτοαπογραφή 1349 διοικητικών υπαλλήλων οκτώ ΑΕΙ, υπενθυμίζοντας πως η συγκεκριμένη παράγραφος εισάγεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπερψηφίζει το ΠΑΣΟΚ

Την υπερψήφιση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, της επίμαχης τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάρις Κουκουλόπουλος, επικαλούμενος την επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Ψηφίζουμε την τροπολογία. Είναι στο όριο να την χαρακτηρίσει κανείς ιδιώνυμο. Όμως έχουμε δημόσιους λειτουργούς που αρνούνται να συνεργαστούν. Προφανώς διαφωνούμε με τη μετατροπή ενός πολιτικού προβλήματος σε θεσμικό, αλλά είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο εκτροπής λειτουργών του κράτους - και δεν είναι η πρώτη φορά» ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος.

«Ως πότε δημόσιοι λειτουργοί θα συμπεριφέρονται ως Κούρδοι αυτονομιστές;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την τροπολογία «γιατί λέμε "όχι" σε νέα μέτρα, πάμε σε αναμέτρηση με την τρόικα - και πρέπει να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Γι' αυτό πρέπει να περάσει η διάταξη».

Παράλληλα, για τους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ ΑΕΙ, σημείωσε πως πρέπει «να πούμε ένα όχι στις απολύσεις και να το παλέψουμε με την Τρόικα».

Πρόσθεσε δε ότι η κινητικότητα όμως, πρέπει να προχωρήσει γιατί πρέπει να έχουμε κράτος.

 Ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία. "Τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν, γιατί παράγουν έργο. Αλλά αυτό που γίνεται με τις δήθεν κινητικότητες που γίνονται διαθεσιμότητες, όταν έχετε προσδιορίσει εκ προοιμίου πόσους θα απολύσετε χωρίς αξιολόγηση, έχουμε αντιδράσεις - και έρχεστε εκ των υστέρων να πείτε για όσους δεν απογραφούν, πως η στάση τους θα είναι αδίκημα για απόλυση".

 Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε να μείνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στη θέση τους, μέχρι να αξιολογηθούν από κάποια ανεξάρτητη αρχή - και όχι από το υπουργείο ή από τους πρυτάνεις.

Αντιδράσεις  ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, η αξιωματική  αντιπολίτευση, επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της τροπολογίας.

«Φέρνετε, όντως, τρεις νέες ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ. Δεν φέρατε όμως τις ειδικότητες που καταργήσατε στα τεχνικά λύκεια και τις δώσατε στα ιδιωτικά ΙΕΚ» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Η τροπολογία απειλεί τους διοικητικούς υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ, πως «αν δεν απογραφείτε θα σας θέσω σε αργία. Αν απογραφείτε θα σας θέσω σε διαθεσιμότητα. Μου θυμίζει εκτελέσεις που καλούν όσους πρόκειται να εκτελεστούν να σκάψουν το λάκκο τους» σχολίασε ο Τάσος Κουράκης.

«Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαπράττει πάρα πολλές ανομίες. Η πρώτη ανομία είναι ότι καλεί εργαζόμενους που είναι σε απεργία, να την σπάσουν, να πάρουν τα στοιχεία και να απογραφούν. Η δεύτερη είναι ότι ενώ καταργεί διοικητικούς υπαλλήλους από 8 ιδρύματα, δεν θέτει σε διαθεσιμότητα κανέναν υπάλληλο του Παντείου όπου ήταν καθηγητής - και του Πειραιά που ανήκει στην εκλογική του περιφέρεια» συμπλήρωσε ο κ. Κουράκης.

«Πώς θα πηγαίνει εβδομαδιαίως ο εκπαιδευτικός σε πέντε διαφορετικά σχολεία - και μάλιστα με δικά του έξοδα; Τι θα διδάξει ο εκπαιδευτικός; Αμφιβάλλω αν θα γνωρίσει τα ονόματα των μαθητών του» παρατήρησε η Μαρία Κανελλοπούλου.

«Στα σχολεία υπάρχει ο ψηφιακός server που ζητείται να συμπληρώνεται κάθε ημέρα. Υπάρχει το ωρολόγιο πρόγραμμα. Υπάρχει το απουσιολόγιο, όπου υπογράφει ο καθηγητής. Υπάρχει το βιβλίο ύλης» παρατήρησε ο Γιάννης Αμανατίδης. «Γιατί τότε εισάγεται και το ατομικό παρουσιολόγιο; Διότι προσπαθούν να περάσουν ένα κλίμα ελέγχου και τρομοκράτησης μέσα στα σχολεία» σχολίασε.

Αποστάσεις από την τροπολογία κράτησε από πλευράς Χρυσής Αυγής ο Δημήτρης Κουκούτσης, διακρίνοντας σ' αυτήν «παραδοχή αποτυχίας λόγω ενός κακού ποσοστού εκπαιδευτικών. Σίγουρα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εκμεταλλευόμενοι τον συνδικαλισμό έχουν να διδάξουν 20 και 30 χρόνια, αλλά ας μην τους εξισώνουμε όλους».

«Η άρνηση του διοικητικού προσωπικού να απογραφεί είναι αδικαιολόγητη» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας. Ωστόσο, «πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για δίκαιη αξιολόγηση και να κατατεθεί στο Σώμα η μεθοδολογία του υπουργείου Παιδείας, να συμπληρωθούν σωστά τα στοιχεία, να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις, γιατί αυτό είναι το ζήτημα που φέρνει αναταραχές σε κάθε προσπάθεια ρυθμίσεων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή