Skip to main content

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Διαδηλώσεις για τη Γάζα σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
REUTERS/Brian Snyder
Διαδηλωτές κατά του πολέμου στη Γάζα στο Emerson College των ΗΠΑ

Εντείνεται το κύμα διαμαρτυρίας των Αμερικανών φοιτητών κατά του πολέμου στη Γάζα - Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ζητούν παρέμβαση της αστυνομίας

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με το CBS News, η αστυνομία της Βοστόνης συνέλαβε 108 άτομα στο Emerson College. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι 93 άτομα συνελήφθησαν στο University of Southern California (USC), στο Λος Άντζελες. Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν και στο University of Texas, στο Όστιν, όπου οι αρχές προέβησαν σε 34 συλλήψεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ελικόπτερα της αστυνομίας έδωσαν προθεσμία 10 λεπτών στους φοιτητές του Emerson να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Όσοι αρνήθηκαν να φύγουν συνελήφθησαν για καταπάτηση ιδιοκτησίας.

REUTERS/Brian Snyder

Πώς άρχισαν όλα

Την προηγούμενη Πέμπτη, 18 Απριλίου, οι φοιτητές του Columbia έστησαν μία σκηνή στην πανεπιστημιούπολη ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους και πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι στις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. Βασικό τους αίτημα ήταν να διακόψει το πανεπιστήμιο κάθε οικονομικό δεσμό με το Ισραήλ. Η διοίκηση του πανεπιστημίου απάντησε καλώντας την αστυνομία.

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD) εκκένωσε τον χώρο και προέβη σε περισσότερες από 100 συλλήψεις. Η αστυνομική αυτή επιχείρηση πέτυχε ουσιαστικά να εντείνει το κίνημα διαμαρτυρίας. Στο Columbia στήθηκαν πολύ περισσότερες σκηνές και τα διά ζώσης μαθήματα ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας, ενώ άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλά ακόμη αμερικανικά πανεπιστήμια και κολλέγια.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα στο Columbia – REUTERS/Caitlin Ochs

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Το τελευταίο διάστημα ένας αυξανόμενος αριθμός φοιτητών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα στα κάμπους ή αποχωρούν μαζικά από τα μαθήματα για να εκφράσουν την αντίθεσής τους στον πόλεμο στη Γάζα, που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 34.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες παιδιά.

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα κάνει λόγο για άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση και συνθήκες λιμού και έχει ζητήσει κατάπαυση πυρός. Το Ισραήλ τονίζει ότι δεν θα σταματήσει έως ότου εξαλείψει από προσώπου γης τη Χαμάς, η οποία στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σκότωσε πάνω από 1.200 Ισραηλινούς αμάχους.