Skip to main content

Άκυρο το «ραντεβού» Ερντογάν με Μπάιντεν – Ο λόγος

Δεν θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν τον Μάρτιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να συναντηθούν στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο.

Θα οριστεί σύντομα νέα ημερομηνία συνάντησης

Η προγραμματισμένη συνάντηση αναβλήθηκε λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, όπως δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.

Την αναβολή της επίσκεψης είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα οριστεί σύντομα νέα ημερομηνία συνάντησης.

Ο Λευκός Οίκος δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την επίσκεψη, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters στα τέλη Μαρτίου ότι ο Λευκός Οίκος είχε προτείνει και η Άγκυρα είχε αποδεχθεί την 9η Μαΐου ως ημερομηνία συνάντησης.

Αισιόδοξη η Τουρκία για την απόκτηση των Eurofighter

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Τουρκία, η Άγκυρα εκφράζει την αισιοδοξία της για την πιθανή αγορά αεροσκαφών Eurofighter.

«Πάντα λέγαμε ότι δεν είναι σωστό για τους συμμάχους να επιβάλλουν περιορισμούς ή κυρώσεις ο ένας στον άλλον, είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας», δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες για αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με τις αμοιβαίες προοπτικές ασφάλειας.

Με τις ελπίδες να έχουν τεθεί σε μια «περίοδο κοινών προσπαθειών και όχι περιορισμών», σύμφωνα με την hurriyetdailynews, οι πηγές επανέλαβαν τις διαθέσεις του Τούρκου προέδρου,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του στις 24 Απριλίου, ζητώντας μια θετική προσέγγιση από το Βερολίνο, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα του Eurofighter.

Θα πάρει η Τουρκία τα «πολυπόθητα» Eurofighter ;

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, Reuters