Skip to main content

Google: Έτοιμη να μπει στο κλαμπ των εταιρειών αξίας 2 τρισ. δολαρίων

REUTERS/Arnd Wiegmann

Η μητρική της Alphabet επιδίδεται σε ράλι, χάρη στην ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων και μερίσματος

Η Alphabet, μητρική της Google, ανακοίνωσε για πρώτη φορά μέρισμα, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών 70 δισ. δολαρίων – κινήσεις που οι επενδυτές χαιρετίζουν ως απόδειξη της ισχυρής ανάπτυξης της εταιρείας.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15% μέσα στο πρώτο τρίμηνο, στα 80,5 δισ. δολάρια από 69,8 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας έκαναν άλμα 57% στα 23,7 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας με άνεση τον πήχη των αναλυτών, που είχε τοποθετηθεί στα 19,1 δισ. δολάρια.

Με φόρα προς αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 200 δισ. δολάρια

Τα εντυπωσιακά αυτά μεγέθη, που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, μετά το κλείσιμο της αγοράς, έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι της μετοχής της Alphabet. Ήδη από τις προσυνεδριακές, ηλεκτρονικές συναλλαγές το πρωί της Παρασκευής η μετοχή έκανε άλμα 11% και κατά τη διάρκεια της κανονικής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να διατηρήσει αυτή τη «φόρα».

Κάτι τέτοιο θα προσθέσει, σύμφωνα με υπολογισμούς του FT, περί τα 200 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία έτσι θα σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων. Έτσι η μητρική της Google θα εισέλθει στο κλαμπ, στο οποίο βρίσκονται ήδη οι Microsoft, Apple και Nvidia.

Τα αποτελέσματα Microsoft και Meta

Να σημειωθεί ότι η Microsoft, η πιο πολύτιμη εισηγμένη των ΗΠΑ, ανακοίνωσε επίσης καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα αργά το βράδυ της Πέμπτης. Πάνω από τον πήχυ πέρασαν και τα αποτελέσματα της Meta ( Facebook), η οποία ωστόσο απογοήτευσε με την εκτίμησή της για τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου, αλλά και με την επισήμανσή της για αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών – και ειδικά αυτών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse. H μετοχή της Meta βυθίστηκε και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχασε εν μία νυκτί 18 δισ. δολάρια από την περιουσία του.