Skip to main content

Δολοφονία Λυγγεριδη: Προφυλακίστηκαν 3 από 10 κατηγορούμενους για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οι υπόλοιποι 7 θα οδηγηθούν ξανά στα δικαστήρια μέσα στο Σαββατοκύριακο για άλλες κατηγορίες

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι 3 εκ των 10 κατηγορουμένων, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, οι οποίοι απολογήθηκαν στην 4η ανακριτρια μόνο για την κατηγορία της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών που αντιμετωπίζουν.

Οι υπόλοιποι 7 αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Από τους 10 κατηγορούμενους που οδηγήθηκαν νωρίς το πρωί στα δικαστήρια, μόνο οι τρεις αντιμετωπιζαν κατηγορίες για ναρκωτικά. Οι υπόλοιποι 7 θα οδηγηθούν ξανά στα δικαστήρια μέσα στο Σαββατοκύριακο για άλλες κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί,  όπως εγκληματική οργάνωση, δολοφονία Λυγγεριδη και εκρήξεις.

Η «Δαμόκλειος Σπάθη»

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, έχουν συλληφθεί και 63 μέλη πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που προέβαινε σε εγκληματικές πράξεις με αθλητικό υπόβαθρο, μεταξύ των οποίων και η επίθεση σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον θάνατο του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη.

Για τον τερματισμό της δράσης τους οργανώθηκε ειδική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος Σπάθη», και υλοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Απριλίου αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος Σπάθη», στο πλαίσιο της οποίας, που συνολικά απαρτίζεται από 160 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση,  ανθρωποκτονία από πρόθεση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη, ληστεία, εκβίαση, εμπρησμό, κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και για παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, τις φωτοβολίδες, τα βεγγαλικά, τα όπλα σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθησαν επιπλέον 4 άτομα που κατηγορούνται για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι 8 «μεγάλοι», το προφίλ και η δράση τους

Τα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα, που διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα τους τελευταίους 4 μήνες, ξεκίνησε αμέσως μετά την επίθεση στου Ρέντη και από την εξέλιξή της διαπιστώθηκε ότι αυτή δεν αποτελούσε ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά προέκυψε ότι διαπράχθηκε από οπαδούς της ομάδας του Ολυμπιακού, οι οποίοι τουλάχιστον από το 2019 είχαν συγκροτήσει επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων σε βάρος αστυνομικών και αντίπαλων οπαδών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το συμπέρασμα αυτό ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς και σε βάθος έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν προανακριτικά στοιχεία και δεδομένα, ειδικές ανακριτικές τεχνικές και δικονομικά μέσα, ενώ καίριο ρόλο διαδραμάτισε και η συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, που κλήθηκε να εξετάσει και να διενεργήσει συγκριτικές εξετάσεις σε πλήθος πειστηρίων και ευρημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, καταδείχθηκε επακριβώς ο ρόλος ενός εκάστου και ο τρόπος που λειτουργούσαν στις εγκληματικές επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Ειδικότερα, τον στενό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούσαν 8 άτομα τα οποία είχαν και ηγετικό ρόλο χαρακτηριζόμενοι μάλιστα ως «μεγάλοι», αφού είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών, ηλικίας 16 έως 24 ετών, που  αποκαλούνταν «μικροί» και αποτελούσαν τη δύναμη κρούσης κατά την πραγματοποίηση επιθέσεων.