«Εκατομμύρια» κέρδισαν οι αερομεταφορείς από το φόρο άνθρακα

Οι εταιρείες πρόλαβαν να μετακυλήσουν το κόστος στους επιβάτες
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 10:25
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Η επέκταση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS) στις αερομεταφορές, που οι αεροπορικές εταιρείες φοβούνταν ότι θα τις ζημίωνε οικονομικά, τους απέφερε μόνο πέρυσι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει στην έκθεσή του ολλανδικός όμιλος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση της CE Delft για λογαριασμό της ΜΚΟ Transport & Environment (T&E), τα κέρδη των αερομεταφορέων από το ETS εκτιμάται ότι φθάνουν τα 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2012, με τη μερίδα του λέοντος να παίρνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε «πάγωμα» των σχεδίων της για επιβολή φόρου άνθρακα στις αεροπορικές εταιρείες, εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων χωρών, οι οποίες υποστήριζαν ότι το μέτρο θα έφερνε τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους αερομεταφορείς τους.

Μάλιστα, το Νοέμβριο, το Κογκρέσο υιοθέτησε νόμο που προστάτευε τις αμερικανικές εταιρείες από την καταβολή του φόρου για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν εκτελώντας πτήσεις από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.


Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες φαίνεται πως πρόλαβαν να μετακυλήσουν το κόστος στους επιβάτες, εισάγοντας φόρο για την κάλυψη του κόστους των αδειών εκπομπής άνθρακα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, στην πρώτη φάση της εφαρμογής του μέτρου, εξασφάλισαν δωρεάν το 85% των αδειών. Οι αμερικανικές εταιρείες, για παράδειγμα, αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων τους από και προς την Ε.Ε. κατά 3 δολάρια.

Επιπλέον, οι εταιρείες έβγαλαν κέρδος (έστω και για μια φορά) ύψους 486 εκ. ευρώ με το «πάγωμα» του φόρου άνθρακα για την περίοδο 2012-2013, έως ότου ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας καταλήξει σε μια διεθνή λύση για τις εκπομπές της αεροπλοΐας.

«Οι επιβάτες πλήρωσαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είναι άδικο οι αερομεταφορείς να κρατούν αυτά τα απροσδόκητα κέρδη», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος διευθυντής της T&E Μπιλ Χέμινγκς.

«Θα πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα, δίνοντας αυτά τα επιπλέον κέρδη στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα, το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.»
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή