Νορβηγία: Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011 13:53

A- A A+

Η απώλεια καθενός από τα θύματα «αποτελεί μια τραγωδία», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας κατά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Όσλο στη μνήμη των 93 νεκρών του μακελειού της Παρασκευής στη νορβηγική πρωτεύουσα και στο νησί Οτόγια.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή και ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των 93 νεκρών.

«Τότε θα φανεί το εύρος του κακού», σημείωσε.

«Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η χώρα του «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις αξίες της».

«Είμαστε ένας λαός σε πένθος, αλλά μέσα στη λύπη αναζητούμε την ελπίδα», δήλωσε κατά την τελετή ο επίσκοπος Όλε Κρίστιαν Κβάρμε.

Στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, παραβρέθηκαν, εκτός από τον πρωθυπουργό, μέλη της κυβέρνησής του, όπως και όλων των πολιτικών κομμάτων, ο βασιλιάς Χάραλντ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, ενώ πολλοί Νορβηγοί έχουν εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων έξω από τον καθεδρικό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλοί πολίτες άναψαν επίσης κεριά στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή