Παραδίδονται τα πρώτα σπίτια στους σεισμοπαθείς της Λ΄ ¶κουϊλα

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 16:29
A- A A+

Παραδίδονται σήμερα τα πρώτα σπίτια στους σεισμοπαθείς της Λ' ¶κουϊλα, παρουσία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πρόκειται για 95 ξύλινες μονοκατοικίες, που στήθηκαν στο χωριό Όννα, το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από το σεισμό της 6ης Απριλίου, δέκα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του Αμπρούτσο.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Γκουίντο Μπερτολάζο, χαρακτήρισε τις κατοικίες «σαφώς οριστικές, καθώς δεν είναι παράγκες, δεν είναι τροχόσπιτα, ούτε κοντάϊνερ».

Όπως έγινε γνωστό, κάθε σπίτι κόστισε, κατά μέσο όρο, 45.000 ευρώ και στήθηκε χάρη στην κινητοποίηση και τη συνεργασία Πολιτικής Προστασίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής Τρέντο (στη βορειοανατολική Ιταλία) και Ερυθρού Σταυρού.

Τα περισσότερα από τα σπίτια της Όννα είναι 54 τμ. και διαθέτουν δύο δωμάτια. Ο Μπερτολάζο διαβεβαίωσε ότι ως το τέλος του μήνα θα κλείσουν όλοι οι καταυλισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Λ' ¶κουϊλα, όπου φιλοξενούνται ακόμη 11.000 σεισμόπληκτοι.

«Ως το τέλος του χρόνου θα παραδώσουμε αντισεισμικά και ξύλινα σπίτια σε 30.000 άτομα, πετυχαίνοντας ένα αποτέλεσμα, που δεν υπάρχει ανάλογό του σ΄ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συμμετάσχει απόψε στην ειδική εκπομπή του Rai1 «Porta a Porta», η οποία θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λ' ¶κουϊλα. Είναι δε, αποφασισμένος να υπογραμμίσει ότι κατάφερε να τηρήσει τον λόγο του και παρέδωσε τα νέα σπίτια στους σεισμόπληκτους, ελπίζοντας να επισκιάσει τα σχόλια για την προσωπική του ζωή.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντάριο Φραντσεσκίνι, ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προβολή του Ιταλού πρωθυπουργού από τη δημόσια τηλεόραση, προτίθεται να ακυρώσει την προγραμματισμένη συμμετοχή του στην εκπομπή «Porta a Porta» της 23ης Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η ιταλική δημόσια τηλεόραση «Rai» επιβεβαίωσε τη χθεσινή της απόφαση να αναβάλει την έναρξη του τοκ- σόου «Ballar?», που επρόκειτο να ξεκινήσει απόψε στο κανάλι Rai3, ώστε να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στην απευθείας μετάδοση του Rai1 από τη Λ' ¶κουϊλα.

Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελέσει μια από τις κύριες αιτίες διαμαρτυρίας στη διαδήλωση υπέρ της ελευθεροτυπίας, που οργανώνεται, το Σάββατο, από τις δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή