Ρωσία: Προς κατάσχεση δυτικών εταιρειών που αποχωρούν, με νέο νόμο

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 23:41
UPD:27/05/2022 01:44
REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA
A- A A+

Νόμο που θα της επιτρέπει να έχει τον έλεγχο τοπικών επιχειρήσεων δυτικών εταιρειών, οι οποίες αποφασίζουν να φύγουν από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, προωθεί η Μόσχα.

Ο νόμος ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters, θα δώσει στην κυβέρνηση σαρωτικές εξουσίες ώστε να επεμβαίνει όπου εκτιμά ότι υπάρχει απειλή για τις τοπικές θέσεις εργασίας ή τη βιομηχανία.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τις δυτικές επιχειρήσεις που θα πρέπει να είναι έτοιμες να υποστούν βαρύ οικονομικό πλήγμα.

Το σχέδιο νόμου περιγράφει πώς η Ρωσία θα μπορούσε αναλάβει τον έλεγχο,διορίζοντας διαχειριστή σε εταιρείες όπου τουλάχιστον το 25% των μετοχών βρίσκεται σε «μη φιλικά» ξένα χέρια,  ενώ καθορίζει ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων που θα δικαιολογούσαν την παρέμβαση , όπως όταν μια εταιρεία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ως τοπικός εργοδότης ή παρέχει σημαντικές υπηρεσίες.  

Ως παράδειγμα αναφέρονται επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια.

Ο διορισμένος διαχειριστής θα έχει την δυνατότητα να πουλήσει την κατασχεθείσα επιχείρηση, ενώ οι πρώην ιδιοκτήτες  δεν θα μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Ο νόμος, είναι συνέπεια της - ήδη-  φυγής δυτικών εταιρειών, όπως η Starbucks (SBUX.O) , η McDonald's (MCD.N) και η ζυθοποιία AB InBev (ABI.BR). 

Από την άλλη, η Ιταλική UniCredit (CRDI.MI) , η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen (RBIV.VI) , η IKEA, η αλυσίδα fast food Burger King και εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν επιχειρήσεις στη Ρωσία. 

Η ΙΚΕΑ, η οποία έχει σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στην χώρα, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη. Η Raiffeisen είπε ότι αξιολογεί όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας προσεκτικά διαχειριζόμενης εξόδου. Η UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Burger King δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι αποχωρήσεις δυτικών εταιρειών έχουν εξοργίσει τους Ρώσους πολιτικούς. Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έχει ασκήσει ιδιαίτερα έντονη κριτική, κάνοντας λόγο για «εχθρούς που προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξή μας και να καταστρέψουν τις ζωές μας».

«Η Ρωσία ήταν ήδη απομονωμένη και δεν ενδιαφέρει πλέον τους επενδυτές», δήλωσε πάντως ο Michael Loewy της Ομοσπονδίας Αυστριακών Βιομηχανιών. «Αυτός ο νόμος μπορεί μόνο να κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή