Συμβούλιο ΕΕ: Ξεκινά τη Δευτέρα η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 13:19
UPD:13:26
REUTERS/POOL
A- A A+

Αρχίζουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου οι εργασίες της εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από την επικεφαλής κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Επίσης συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Φωτεινή Πιπιλή, Δημήτρης Καιρίδης, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Παπανδρέου, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, Λιάνα Κανέλλη, Κυριάκος Βελόπουλος και Φωτεινή Μπακαδήμα.

Η Σύνοδος θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο και οι εργασίες της θα διαρκέσουν έως τις 22 Απριλίου 2021. 

Για την επικείμενη Ολομέλεια έχουν προταθεί προς συζήτηση με τη διαδικασία του επείγοντος τα εξής θέματα: η σύλληψη και κράτηση του A. Ναβάλνι, καθώς και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία. 

Το προτεινόμενο προς συζήτηση θέμα για την κράτηση του Ναβάλνι είχε τεθεί και κατά το 1ο μέρος της Συνόδου, τον Ιανουάριο, υπό το λήμμα «τρεχουσών υποθέσεων» για το οποίο όμως δεν ελήφθη καμία απόφαση. Η Συνέλευση θα συζητήσει επίσης για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία, υπό το φως των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη χώρα. 

Όσον αφορά το αίτημα για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, το Bureau κατά τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης στην Ολομέλεια, ορίζοντας ως εισηγητή τον Γερμανό Βουλευτή κ. Φράνκ Σουάμπ. 

Στην Ολομέλεια, πλην της Γενικής Γραμματέα κ. Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, θα παρέμβουν η Γερμανίδα Καγκελάριος, κ. 'Ανγκελα Μέρκελ και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μαίκλ , εκπροσωπώντας τη Γερμανική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ντέιβιντ Σάσολι,  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Άνχελ Γκουρία, με δήλωση σχετικά με τις δράσεις του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φορολογικής ανισότητας, με αφορμή τη σχετική έκθεση του κ. Κατρούγκαλου, και τέλος η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ.  Ντούντζα Μιγιάτοβιτς, η οποία θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων για το 2020. 

Άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι:

- η διατήρηση των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη
- ο διάλογος με το Μαυροβούνιο μετά τη διαδικασία monitoring 
-το όραμα του Συνέλευσης σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης
-η έκθεση του Έλληνα Βουλευτή κ. Κατρούγκαλου για την καταπολέμηση της φορολογικής ανισότητας 
-η διάκριση κατά ατόμων με χρόνιες παθήσεις 
-η πρόταση για συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή πολιτική για τις εθνικές διασπορές. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή