Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν χαιρόμαστε με την κρίση στην Τουρκία- Ενδέχεται να κινήσει τα ελληνοτουρκικά

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 13:02
UPD:13:03
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

«Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση και έχει μπει σε μία φάση περιδίνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εμείς δεν χαιρόμαστε με τη φωτιά στην αυλή του γείτονα γιατί οι σπασμωδικές κινήσεις μπορεί να κινήσουν τα ελληνοτουρκικά», τόνισε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, σχολιάζοντας την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία επεσήμανε πως η νευρικότητα και οι σπασμωδικές κινήσεις της, μπορεί να μετατραπούν και σε κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά. «Θα θέλαμε να εχουμε μια Τουρκία η οποία να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας», σημείωσε. Πρόσθεσε, ακόμα, πως έχει «ανοιχτεί» σε όλες τις γύρω διαμάχες και πως αυτό έχει προκαλέσει περισσότερες τριβές παρά έχει φέρει οφέλη στην τουρκική πολιτική.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ ευρωπαϊκής και τουρκικής πλευράς, ανέφερε ότι η αμηχανία της Προέδρου της Κομισιόν στην αίθουσα συνομιλιών όπου πραγματικά δεν είχε πού να καθίσει, ήταν μια δραματική εικόνα προς την Ευρώπη, η οποία έρχεται μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών, που δημιουργεί πολλά «αντισώματα» στους Ευρωπαίους θεατές.

Αναλύοντας το περιεχόμενο της συνάντησης, υπογράμμισε ότι ειπώθηκαν αυτά που περιμέναμε να ειπωθούν και ότι διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάει στην Τουρκία και δε θα πει αυτά που πρέπει. «Μεταφέρθηκαν τα μηνύματα έτσι όπως έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανοίγει από ό,τι φαίνεται ένας θεσμικός διάλογος με την Τουρκία για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και αυτό είναι το μεταναστευτικό» τόνισε.

Εξήγησε ότι πρόκειται για την αναθεώρηση της κοινής δήλωσης Ευρώπης - Τουρκίας του 2016, επισημαίνοντας πως κεντρικός στόχος είναι να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη συνεργασία και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. «Να υπάρχουν περισσότερα χρήματα για καλύτερη συνεργασία και λιγότερα όταν υπάρχει μικρότερη συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τουρκικές ακταιωρούς που συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες για να φτάσουν στην Ελλάδα. 

Τέλος, ανέδειξε το ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία την παραβιάζει συστηματικά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα όρια της καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι έως σήμερα δεν έχει κυρώσει το πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά την Κύπρο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή