Νέα Υόρκη: Μνημείο για τρεις πρωτοπόρους των δικαιωμάτων των γυναικών

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 12:29
A- A A+

Μνημείο ύψους 4,2 μέτρων , αφιερωμένο στις τρεις πρωτοπόρους των δικαιωμάτων των γυναικών, -Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton και Sojourner Truth,  αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες στο Central Park της Νέας Υόρκης.

«Κάθε γυναίκα που ψηφίζει, διαδηλώνει ή υπηρετεί σε κρατική θέση σήμερα, το κάνει στηριζόμενη σε ό,τι έκαναν αυτοί οι τρεις γίγαντες» δήλωσε η γερουσιαστής Kirsten Gillibrand, η οποία στην τελετή που μεταδόθηκε μέσω livestreaming απηύθυνε χαιρετισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ενώ οι ηθοποιοί Viola Davis, America Ferrera και Meryl Streep διάβασαν αποσπάσματα κειμένων των Truth, Anthony και Stanton, αντιστοίχως.

Η ανέγερση του μνημείου συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την υπογραφή της περίφημης 19ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος, με την οποία αναγνωρίστηκε δικαίωμα ψήφου σε ένα τμήμα του γυναικείου πληθυσμού των ΗΠΑ -οι μη Λευκές εξακολουθούσαν να παραμένουν αποκλεισμένες από το δικαίωμα του εκλέγειν.

 

Το γλυπτό είναι καρπός εκστρατείας της μη κυβερνητικής Οργάνωσης Monumental Women, η οποία ιδρύθηκε το 2014 με στόχο να απαντήσει στο πρόβλημα ότι, το 2011, μόνο το 8% των δημόσιων υπαίθριων αγαλμάτων σε όλες τις ΗΠΑ απεικόνιζαν γυναίκες –βάσει έρευνας του Smithsonian American Art Museum.

Το 2019, η ΜΚΟ πήρε την απόφαση να συμπεριλάβει στο σύμπλεγμα και τη Μαύρη υπέρμαχο της κατάργησης της δουλείας Sojourner Truth.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή