Μέι: Ψηφίστε τη συμφωνία μου, για να έχουμε Brexit

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 17:09
UPD:17:28
REUTERS/REUTERS TV
A- A A+

Μία τελευταία προσπάθεια να σώσει τη συμφωνία της για το Brexit πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Τερέζα Μέι. Ωστόσο οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες, μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέφρι Κοξ, σύμφωνα με την οποία οι νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις της Ε.Ε. δεν περιορίζουν τους κινδύνους για τη χώρα από το backstop. Όπως σχολίαζε το Euractiv ο Κοξ άφησε την Μέι στη Βουλή χωρίς «backstop» λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, που έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών η Μέι προειδοποίησε εκ νέου πως εάν η συμφωνία της απορριφθεί, υπάρχει κίνδυνος η Βρετανία να μην φύγει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο κίνδυνος για όσους από εμάς θέλουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, να έχουμε πίστη στον βρετανικό λαό και να ανταποκριθούμε στην ψήφο του για το Brexit, είναι ότι εάν αυτή η συμφωνία δεν περάσει σήμερα, εάν καταψηφιστεί αυτή η συμφωνία, τότε το Brexit θα μπορούσε να χαθεί» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε δε ότι ένα no deal, δηλαδή έξοδος χωρίς συμφωνία θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα υπγράμμισε πως μία επέκταση του Άρθρου 50 για την έξοδο, δηλαδή μία αναβολή του Brexit, όχι μόνο δεν θα έλυνε τα προβλήματα, αλλά θα έδινε τον έλεγχο της όλης διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο  ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, δεν το απέκλεισε, αλλά αναρωτήθηκε: «Πού θα οδηγούμασταν με ένα νέο δημοψήφισμα;», για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Ενδεχομένως να χρειαζόμασταν και ένα τρίτο δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη πως οι εμπορικές συμφωνίες  από τη στιγμή που θα βγει η Βρετανία από την Ε.Ε. μπορούν να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κάποιοι πιστεύουν.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή