Επίσκεψη Μπολσονάρου στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 08:21
UPD:08:25
REUTERS/PILAR OLIVARES
A- A A+

Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, όπως δήλωσε την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, αναγγέλλοντας τον εκκίνηση μιας «πολύ διαφορετικής» σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχουμε σχεδόν καταλήξει σε μια ημερομηνία, στην αρχή του δεύτερου δεκαπενθήμερου του μήνα. Θα γίνει ανακοίνωση επίσημα λίαν συντόμως», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο νέος επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας, Ερνέστου Αραούζου.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η επίσκεψη του Μπολσονάρου θα αναδείξει «το νέο όραμα» για μια «σχέση εταίρων μεταξύ της Βραζιλίας και των ΗΠΑ», που θα βρίσκεται σε «επίπεδο πολύ διαφορετικό, πιο βαθύ».

Τόσο ο Μπολσονάρου όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ θέλουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία στη Βενεζουέλα ενώ επικρίνουν σκληρά τις κυβερνήσεις της Νικαράγουας και της Κούβας. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας συμφωνεί με αυτή των ΗΠΑ ότι η Κούβα αποτελεί «μεγάλο μέρος του προβλήματος» στη Βενεζουέλα και ότι διαδραματίζει «θλιβερό ρόλο για την παραμονή της δικτατορίας του Μαδούρο στην εξουσία» είπε ο Αραούζου.

Οι Τραμπ και Μπολσονάρου έχουν επίσης ταυτόσημες απόψεις για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τις σχέσεις με την Κίνα.

Ο Μπολσονάρου, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, δεσμεύθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα καλλιεργήσει στενή σχέση με την Ουάσνγκτον, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον κυβερνήσεων της βραζιλιάνικης αριστεράς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή