«Κίτρινος» συναγερμός στην Πόλη του Φωτός

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 13:50
UPD:18:32

 

A- A A+

Εκτεταμένα επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα» και αστυνομικών δυνάμεων σημειώνονται στο Παρίσι, όπου οι μονάδες της τάξης κάνουν χρήση δακρυγόνων, αλλά και πλαστικών σφαιρών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που επιδίδονται σε καταστροφές. Στους δρόμους κοντά στην Πλας ντε λ' Ετουάλ αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ δύο καταστήματα πυρπολήθηκαν στη λεωφόρο Μαρσό. Να σημειωθεί ότι θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και άνδρες των δυνάμεων καταστολής εμπόδισαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί ατσάλινα οδοφράγματα.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν προβεί σε περισσότερες από 400 προσαγωγές, οι 272 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Περίπου 8.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και 12 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, με τα ξένα μέσα να σχολιάζουν ότι η πόλη μοιάζει να βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας». Συνολικά στη χώρα 89.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. 

EURONEWS

Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» ξεκίνησε ως αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή φόρους στα καύσιμα, αλλά εξελίχθηκε σε μία ευρύτερη εκδήλωση δυσαρέσκειας απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν και την «απόσταση» που τον χωρίζει, όπως λένε οι διαδηλωτές, από τους απλούς πολίτες και τα προβλήματά τους. Ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει την δημοτικότητά του να καταρρέει, ενώ ο πρωθυπουργός της κυβέρνησηςφέρεται να ετοιμάζει βαλίτσες.

Η γαλλική κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας κάνουν λόγο για «ομηρεία» του κινήματος από ομάδες ακραίων, που προκαλούν βίαια επεισόδια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν οι χειρότερες συγκρούσεις που έχει ζήσει το Παρίσι εδώ και δεκαετίες. Στόχος των αρχών είναι αυτή τη φορά τα πράγματα να μην φύγουν εκτός ελέγχου. 

Ο Πύργος του Άιφελ όπως και άλλα σημαντικά μνημεία, θέατρα και βιβλιοθήκες στην Πόλη του Φωτός θα μείνουν σήμερα, Σάββατο, κλειστά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, AFP 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή