Σερβία - Βοσνία: Ζητούν παρέμβαση της Αθήνας για τους δασμούς του Κοσόβου

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 21:58
UPD:22:52
REUTERS/HAZIR REKA
A- A A+

Την παρέμβαση της Αθήνας στις Βρυξέλλες για την απόφαση της Πρίστινας να αυξήσει κατά 100% τους δασμούς στα προϊόντα από την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ζητούν οι πρεσβείες των δύο χωρών στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή τους, «η απόφαση των προσωρινών θεσμών της αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα για αύξηση των δασμών κατά 100% στα προϊόντα από το υπόλοιπο τμήμα της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποτελεί την πλέον ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών του ελεύθερου εμπορίου, των περιφερειακών συμφωνιών και απειλή για την ασφάλεια».

Επισημαίνουν ακόμη, πως η απόφαση της Πρίστινας θα έχει απρόβλεπτες και αρνητικές συνέπειες, και πρακτικά σημαίνει τη διακοπή του εμπορίου και την αναστολή της διαδικασίας ομαλοποίησης.

Χαρακτηρίζουν μια τέτοια κίνηση ως «απαράδεκτη» και «ειδικά όταν πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Οι πρεσβείες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καλούν «τους πραγματικούς τους εταίρους στην Ελλάδα», να καταδικάσουν την κίνηση αυτή, ζητώντας -από την πλευρά της Πρίστινας- τον σεβασμό των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, να σταματήσει την τακτική των παραβιάσεων των περιφερειακών συμφωνιών και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή