Ανορθόδοξη δικαιοδοσία

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 12:00
REUTERS/Konstantin Chernichkin

Από την έντυπη έκδοση

της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις είναι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ουκρανία, ενώ υπάρχει και η Ουνία: η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, που θεωρεί την «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου» σχισματική, όπως και τη δεύτερη μικρότερη, τη λεγόμενη «αυτοκέφαλη».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα προχωρήσει στη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, επαναφέροντας στην κανονική τάξη τους επικεφαλής των δύο, έως χθες, σχισματικών Εκκλησιών, «οι οποίοι βρέθηκαν σε σχίσμα όχι για δογματικούς λόγους».

Ο Ιερός Πόλεμος, που μετρά έναν αιώνα, (ξαν)άρχισε. Το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των εκκλησιαστικών σχέσεων με το Φανάρι. Το Κρεμλίνο παρενέβη, διαμηνύοντας ότι «θα προστατεύσει τα συμφέροντα των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία σε περίπτωση βίας». Ιστορία, πολιτική και Εκκλησία σε ανορθόδοξη δικαιοδοσία.

«Ο διαχωρισμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Μόσχας θα τονίσει το γεγονός ότι, σε πολιτική διάσταση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε την Ουκρανία. Ελπίζω ότι μετά την απόφαση για Αυτοκεφαλία, δεν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες και βία στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα της Ουκρανίας, ο οποίος δεν κρύβει την ικανοποίησή του, διότι η χώρα είναι πιο προσανατολισμένη προς την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τη Δύση από ποτέ άλλοτε.

Προ μηνός ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έδειξε στην κατεύθυνση της Ουάσιγκτον. «Φυσικά η επιρροή των ΗΠΑ στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης υπάρχει και θα μιλούσα για δύο διαύλους. Μία γραμμή είναι απευθείας μέσω της διασποράς, οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ, που αποτελούν το ποίμνιο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και οι οποίοι, φυσικά, μπορούν να έχουν τα δικά τους συμφέροντα και να προσπαθούν να τα προωθήσουν, συμπεριλαμβανομένων συμφερόντων στην εκκλησιαστική πολιτική. Δεύτερον, επιρροή στην πολιτική γραμμή. Ορισμένες φορές αυτές οι γραμμές διασταυρώνονται».

Ορισμένες φορές μπερδεύονται, σε καταστροφική των νοημάτων, η Εκκλησία με το όργανο εξουσίας ή την εξουσιολαγνεία.

Ορισμένες φορές τα θέματα κανονικότητας της Εκκλησίας αφορούν την κανονικότητα της γεωπολιτικής.

Ορισμένες φορές η ένταξη σε σφαίρες επιρροής γίνεται και με το Σταυρό.
Ορισμένες φορές τα πολιτικά πράγματα είναι τέτοια, που ούτε η Θεία Πρόνοια σώζει. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή