Τίλερσον: Η τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων αποπροσανατολίζει από το Ισλαμικό Κράτος

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 16:22
UPD:17:09
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίοι είναι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, έχει εξασθενήσει τη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Η επίθεση της Άγκυρας, η οποία άρχισε στις 20 Ιανουαρίου, «απέσπασε τον διεθνή συνασπισμό από τη μάχη εναντίον του Ι.Κ. στην ανατολική Συρία», αφού «(κουρδικές) δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς τον θύλακα του Αφρίν», δήλωσε ο κ. Τίλερσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κουβέιτ, στο τέλος συνεδρίασης του διεθνούς συνασπισμού - υπό τις ΗΠΑ - κατά των τζιχαντιστών.

«Είμαστε σε επαφή με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι Τούρκοι να έχουν συνείδηση των συνεπειών αυτής της επιχείρησης στην κύρια αποστολή μας, που είναι να νικήσουμε το Ι.Κ.», πρόσθεσε.

«Θα μεταβώ αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα για να συνομιλήσω περισσότερο μαζί τους για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σ' αυτή την ουσιαστικής σημασίας αποστολή», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, λόγω των πολιτικών δεσμών της με το PKK, αλλά που ταυτόχρονα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ι.Κ. στη Συρία.

Ο κ. Τίλερσον είχε ήδη εκφράσει την «ανησυχία» του γι' αυτή την επιχείρηση και είχε καλέσει «όλα τα μέρη να παραμείνουν επικεντρωμένα στη μάχη εναντίον του Ι.Κ.».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή