Ο γερμανικός Τύπος για το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 08:52
UPD:09:36
REUTERS/LEONHARD FOEGER
A- A A+

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία, οι ανατροπές που σηματοδoτεί και οι πιθανές επιπτώσεις του στην στάση της Βιέννης στα μεγάλα θέματα της Ευρώπης βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.

Για απομάκρυνση της Αυστρίας από τον «κορμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί η εφημερίδα Die Zeit, σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με τους Ελεύθερους. Οι Ελεύθεροι, εξηγεί, έχουν απαιτήσει διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις και ζητούν υπουργεία - κλειδιά, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών. «Με αυτόν τον συνασπισμό, η Αυστρία θα απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊκό κορμό - παρότι η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το β' εξάμηνο του 2018 - και κολακεύει προσεκτικά τις χώρες του Βίσεγκραντ. Διότι η ατζέντα χάρη στην οποία κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνίσταται κυρίως σε μια περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία στρέφεται προς τα βορειοανατολικά γειτονικά κράτη» γράφει η Zeit.

EURONEWS

Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, η εφημερίδα σημειώνει: «Στην Αυστρία έρχεται τώρα πιθανότατα μια συνεργασία μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωπικό φαν κλαμπ του Κουρτς, και στους Ελεύθερους. Θεωρητικώς πάντως θα ήταν, με βάση τους αριθμούς, δυνατή και μια συνέχιση - αντίστροφα - του συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, ωστόσο στη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής περιόδου έγινε σαφές ότι οι δύο παραδοσιακοί κυβερνητικοί εταίροι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής ο ένας για τον άλλον. Σε κάποιες τηλεοπτικές αντιμαχίες των δύο υποψηφίων καγκελάριων ήταν ορατή ακόμη και μια φυσική αποστροφή μεταξύ τους», γράφει η Die Zeit.

«Μακρόν της Ανατολής, Μακρόν της μετανάστευσης», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt που παρουσιάζει την πορεία των δύο ηγετών προς την κορυφή. «Με τον Γάλλο και τον Αυστριακό ως υποστήριξη, η Γερμανία θα μπορούσε να επικοινωνήσει καλύτερα εντός της Ε.Ε.. Με το Μακρόν θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη και να μικρύνει το χάσμα με τη νότια Ευρώπη. Με μια σταθερή βάση για το ευρώ - χωρίς ριζοσπαστική πολιτική λιτότητας, αλλά και χωρίς την αμοιβαιοποίηση χρεών. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα μπορούσε να είναι ο Μακρόν της ανατολής, ο Μακρόν της μετανάστευσης. Όταν θα γίνει καγκελάριος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των θυμωμένων λόγω της προσφυγικής κρίσης ανατολικοευρωπαίων, με τους οποίους η Αυστρία βρίσκεται παραδοσιακά κοντά. Είναι στο χέρι της Μέρκελ να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρον ο Μακρόν και ο Κουρτς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle, η οποία θεωρεί «επικίνδυνο για την Ε.Ε.» έναν πιθανό δεξιό συνασπισμό και αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ περί «Ορμπανοποίησης της Αυστρίας». Αν ο νεαρός, αλλά με πλήρη συναίσθηση της δύναμής του, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχηματίσει κυβέρνηση με τους δεξιούς λαϊκιστές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η μεταναστευτική πολιτική, η εσωτερική ασφάλεια αλλά και δομικά ζητήματα θα πάρουν μια νέα, πιθανόν αμφιλεγόμενη κατεύθυνση, προειδοποιεί η DW και επισημαίνει ότι ο κ. Κουρτς δεν θα είναι εύκολος εταίρος για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

«Γιατί δεν έχουμε κι εμείς έναν τέτοιον;», διερωτάται η Bild για τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ εκτιμά ότι αν ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε γίνει αντικαγκελάριος, η Βιέννη θα ψυχρανθεί με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθώς ο ηγέτης της λαϊκιστικής δεξιάς έχει χαρακτηρίσει την Άγκελα Μέρκελ την «πιο επικίνδυνη γυναίκα της Ευρώπης», λόγω της «εγκληματικής προσφυγικής πολιτικής» της, ενώ τάσσεται στο πλευρό του Ολλανδού Χέερτ Βίλντερς και επαινεί τους Βρετανούς για το Brexit.

«Η Αυστρία κινείται ακόμη πιο δεξιά», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι οι εκλογές έδειξαν ότι στην Αυστρία «μπορεί κανείς με ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και ευρωσκεπτισκισμό να κερδίσει πολλές ψήφους. Ο δεξιός λαϊκισμός έγινε πλέον αποδεκτός από όλους τους κύκλους» γράφει.

«Μια χώρα μετακινείται προς τα δεξιά», παρατηρεί και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η Handelsblatt έχει τίτλο «Τέλεια ολίσθηση δεξιά για την Αυστρία» και προβλέπει συνέπειες για την Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ υπενθυμίζει την κριτική που έχει ασκήσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην κ. Μέρκελ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Συμμερίζεται πολλές από τις θέσεις του Ούγγρου δεξιού λαϊκιστή Βίκτορ Όρμπαν. Ο Κουρτς, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών στην Βιέννη, θα επιδιώξει προσέγγιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία), οι οποίες στο εσωτερικό της Ε.Ε. έχουν σχηματίσει μέτωπο εναντίον των Βρυξελλών», προσθέτει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή