Ο «Καλιγούλας» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Το κορυφαίο έργο του Αλμπέρ Καμύ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έως τις 23 Απριλίου
Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 21:35
UPD:21:48
Patroklos Skafidas

Αποτυπώνοντας τη δραματική πορεία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Καλιγούλα προς τον θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» και όχι παραφροσύνης, το κορυφαίο έργο του - βραβευμένου με Νόμπελ - Γάλλου φιλόσοφου, λογοτέχνη και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, «Καλιγούλας», παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 9 το βράδυ.

Από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ού αιώνα, ο «Καλιγούλας», ο οποίος δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1944 και ο ίδιος Καμύ τον εντάσσει στον «Κύκλο του Παραλόγου», όπου ανήκουν «Ο ξένος» και το δοκίμιο «Ο μύθος του Σισύφου», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη - Knutsen, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και με πρωτότυπη ζωντανή μουσική από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon.

PATROKLOS SKAFIDAS
Προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του

Στο έργο, ο Καλιγούλας, μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του, Δρουσίλα, οδηγείται στα όρια της παράνοιας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρικίους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που, επί της ουσίας, δημιουργεί ο ίδιος, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας.

Παθιασμένος με την αναζήτηση του Απόλυτου

Ο Αλμπέρ Καμύ, το 1957, σημείωνε: «Ο Καλιγούλας είναι ένας σχετικά ευγενικός πρίγκιπας, έως τη στιγμή που, με τον θάνατο της Δρουσίλα, αδελφής και ερωμένης του, συνειδητοποιεί ότι “οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι”. Ως εκ τούτου, παθιασμένος με την αναζήτηση του Απόλυτου και δηλητηριασμένος από το αίσθημα της περιφρόνησης και του τρόμου, προσπαθεί να ασκήσει - μέσα από δολοφονίες και από τη συστηματική διαστρέβλωση όλων των αξιών - μια ελευθερία, που, όπως ανακαλύπτει στο τέλος, είναι μάταιη.

PATROKLOS SKAFIDAS

Η δική του αλήθεια είναι η επανάσταση απέναντι στη μοίρα. Το λάθος του είναι ότι αρνείται τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να καταστρέψει τίποτα, αν δεν καταστραφεί ο ίδιος πρώτα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Καλιγούλας ερημώνει τον κόσμο γύρω του και, πιστός στη λογική του, προβαίνει στις απαιτούμενες ρυθμίσεις, για να οπλίσει εκείνους, που, τελικά, θα τον σκοτώσουν.

Μια ιστορία των πιο ανθρώπινων και τραγικών λαθών. Άπιστος απέναντι στον άνθρωπο, πιστός στον εαυτό του, ο Καλιγούλας συναινεί, επί τους ουσίας, στο να πεθάνει, αφού αντιληφθεί ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει μόνος του τον εαυτό, εξασφαλίζοντας την ελευθερία, όπως αυτός την ορίζει».

PATROKLOS SKAFIDAS
Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη, σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη -  Knutsen, σκηνικά: Πάρις Μέξης, κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, μουσική: Blaine Reininger, κίνηση: Νίκος Δραγώνας, ειδικός συνεργάτης: Μανώλης Δούνιας, βοηθός σκηνοθέτη: Βένια Σταματιάδη, βοηθός σκηνογράφου: Μαντώ Ψυχουντάκη, βοηθός ενδυματολόγου - ειδικές κατασκευές: Μυρτώ Κοσμοπούλου, make up: Σίσσυ Πετροπούλου, κατασκευή κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι, βοηθός κατασκευής κοστουμιών: Υρώ Γώγου, hair styling: Χρόνης Τζήμος, φωτογραφίες προβών και παράστασης, trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας, promo φωτογραφίες: Bill Γεωργούσης, σχεδιασμός αφίσας: Φίλιππος Βασιλειάδης, παραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την Stefi Theaterworks - Γιάννης Μ. Κώστας, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, οργάνωση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης - Pro4, συντονισμός παραγωγής: Aνζελίκα Καψαμπέλη. Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Στέλα Φυρογένη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Κώστας Λάσκος, Χάρης Εμμανουήλ, Γιώργος Νάκος, Δημήτρης Λιόλιος, Στράτος Σωπύλης, Αναστασία Γεωργοπούλου. Πρωτότυπη μουσική ζωντανά επί σκηνής: Blaine Reininger των Tuxedomoon.

PATROKLOS SKAFIDAS
Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: 25ης Μαρτίου και Παραλία -  Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895938 - 9. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη και  Α΄ ζώνη: 18 ευρώ, Β΄ ζώνη: 15 ευρώ, Γ΄ ζώνη και μειωμένο: 12 ευρώ, μειωμένης ορατότητας: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια πλατείας Αριστοτέλους, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tch.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή