Στέρτζον: Το δημοψήφισμα θα γίνει

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 19:59
UPD:19/03/2017 15:39
REUTERS/POOL
A- A A+

«Θα υπάρξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία» διαμήνυσε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, συμπληρώνοντας ότι «επαφίεται στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον της, ώστε να μην συρθεί εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια συντηρητική κυβέρνηση που ακολουθεί την οδό ενός σκληρού, καταστροφικού Brexit».

Από το βήμα του συνεδρίου του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που διεξάγεται σήμερα στο Αμπερντίν, η Στέρτζον τόνισε ότι αν συνεχιστεί η άρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να συζητήσει την προοπτική ενός νέου δημοψηφίσματος, αυτό θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στην συνταγματική δομή του Ηνωμένου Βασιλείου.

EURONEWS

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του SNP προκάλεσε την οργή του Λονδίνου όταν ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019.

Η Μέι έσπευσε να εξηγήσει ότι «η στιγμή δεν είναι κατάλληλη» για κάτι τέτοιο και ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που προμηνύονται δύσκολες. «Θα ήταν πλήγμα για τη δημοκρατία» να μπλοκαριστεί το δημοψήφισμα από το Λονδίνο, είπε η Στέρτζον, καταγγέλλοντας την «αδιαλλαξία» της Μέι.

Η ομιλία της Στέρτζον, που διήρκεσε 45 λεπτά, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους συνέδρους που την χειροκρότησαν όρθιοι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή