Βραζιλία: Διαβεβαιώσεις του στρατού εν μέσω πολιτικής κρίσης ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016 08:10
UPD:11:56
REUTERS/UESLEI MARCELINO
A- A A+

Διαβεβαιώσεις ότι θα ενεργήσει σεβόμενος το Σύνταγμα για να εγγυηθεί τη σταθερότητα παρείχε ο στρατός της Βραζιλίας όπου η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, αντιμέτωπη με μια μείζονα πολιτική κρίση, κατήγγειλε απόπειρα «θεσμικού πραξικοπήματος» από μέρους της αντιπολίτευσης.

«Θα ενεργήσουμε εντός του αυστηρού νομικού πλαισίου, από το Σύνταγμα ως τους νόμους, και πάντοτε κατόπιν της έκκλησης κάποιας από τις εξουσίες της Δημοκρατίας» της Βραζιλίας, υπογράμμισε ο στρατηγός Εντουάρντου Βίλας Μπόας, μιλώντας σε μια εκπομπή υπό τον τίτλο «Ο διοικητής απαντά» που παράγεται για λογαριασμό των ένοπλων δυνάμεων και μεταδίδεται μέσω YouTube.

Ο στρατηγός επικαλέστηκε το άρθρο 142 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι οι ένοπλες δυνάμεις δρουν υπό τις εντολές της προεδρίας.

«Θα συμβάλλουμε στη διατήρηση της σταθερότητας», καθώς οι θεσμοί αναζητούν έναν τρόπο εξόδου από την «οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση» με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα, πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων της Βραζιλίας.

«Δεν συγκρίνω αυτό εδώ το πραξικόπημα με τα στρατιωτικά πραξικοπήματα του παρελθόντος, αλλά θα αποτελούσε μια ρήξη της συνταγματικής τάξης της Βραζιλίας», επέμεινε σε μια συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη σε πέντε διεθνείς εφημερίδες, ανάμεσά τους τη Guardian και τη New York Times, η Ρούσεφ, άλλοτε αντάρτισσα που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85).

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή