Πολιτική
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 17:21

«Δεν έχουμε χρόνο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού»

Την έντονη ανησυχία ότι το 2015 θα είναι «έτος της παρόξυνσης του ασφαλιστικού προβλήματος και της καταστροφής», αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπ. Εργασίας Αν. Λοβέρδος. Εντονη αντίδραση για την απουσία του ΚΚΕ από τη συζήτηση.

Την έντονη ανησυχία ότι το 2015 θα είναι «έτος της παρόξυνσης του ασφαλιστικού προβλήματος και της καταστροφής», αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος.

«Οι διαστάσεις της βόμβας του Ασφαλιστικού θα αφορούν το 2010 με κορύφωση το 2015, έτος κατά το οποίο αμφισβητούμε τη δυνατότητα του κράτους να δώσει συντάξεις, αν κάτι δεν γίνει σήμερα», προειδοποίησε ο κ. Λοβέρδος.

Ξεκαθάρισε επίσης την βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει τις αναγκαίες εκείνες συμφωνίες στον πιο σύντομο δυνατό χρόνο, ώστε το 2010 να ξεκινήσει «η αντίστροφη μέτρηση» για την επίλυση του προβλήματος.

«Δεν έχουμε χρόνο», πρόσθεσε, καλώντας όλους να συμπράξουν με προτάσεις στο διάλογο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας την προσέγγιση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο 11,5% του ΑΕΠ για συντάξεις και το 2040 θα πληρώνει το 24,1%.

«Αντιλαμβάνεστε ότι χώρα δεν θα υπάρχει. Οικονομία δεν θα υπάρχει με αυτούς τους αριθμούς. Το έτος παρόξυνσης της κρίσης θα είναι το 2015. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να επιτύχουμε συμφωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωση την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι στις 30 Απριλίου θα ζητηθεί από την Επιτροπή των Ειδικών το πόρισμά της, πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει ο διάλογος σε κομματικό επίπεδο εντός και εκτός Βουλής και στο τέλος Ιουνίου θα ασκήσει νομοθετική πρωτοβουλία.

Ακόμη δεσμεύτηκε ότι κάθε μήνα θα ενημερώνει τη Βουλή για την πορεία του διαλόγου, ενώ θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα στην οποία θα αναρτώνονται οι εισηγήσεις για το θέμα.

«Αδιάλλακτος είναι αυτός που δεν προσέρχεται στο διάλογο»

Εντονη ήταν η κριτική του κ. Λοβέρδου στο ΚΚΕ, το οποίο δεν παρέστη στη συζήτηση στη Βουλή. Απαντώντας στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στα όσα σήμερα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός είπε πως «αδιάλλακτος δεν είναι αυτός που οργανώνει μία συζήτηση, προτείνοντας λύσεις, αλλά αυτός ο οποίος δεν προσέρχεται στον κοινοβουλευτικό διάλογο και παρεμποδίζει τον διάλογο που διεξάγεται στο κοινωνικό πεδίο».

«Εμείς έχουμε αποφασίσει μέσα από διαδικασίες συγκλίσεων και συνεννοήσεων να δώσουμε λύση σε ένα εθνικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Δεν θα κάνουμε πίσω, όσο κι αν κάποιοι κατηγορούν, με ένα λεξιλόγιο που δεν ταιριάζει στο γεγονός ότι μία χώρα κράτος - μέλος της ΟΝΕ έχει ένα πρόβλημα και θέλει να το λύσει. Αυτά τα περί περί πολέμου και βομβαρδισμού είναι λόγια πολύ σοβαρά με αρνητικό περιεχόμενο, που δεν ταιριάζουν στην ποιότητα του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο εκνευρισμός του υπουργού οφείλεται στην ενόχλησή του γιατί το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ που συναινούν με το ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει στο λαό και αντιπαλεύει το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού - ασφαλιστικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση με τις οδηγίες και τη βοήθεια του ΣΕΒ», απάντηση με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εκ μέρους της ΝΔ οι πρώην υφυπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος και Γιώργος Κοντογιάννης, τόνισαν ότι θα προσφέρουν τη συναίνεσή τους σε όποιο θετικό μέτρο λαμβάνει η κυβέρνηση, «τη συναίνεση που ήθελε να είχε και η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν άνοιξε το Ασφαλιστικό».

Ο κ. Γιακουμάτος είπε μάλιστα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΝΔ θα καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της και δήλωσε πως «θα είμαστε δίπλα, χωρίς λαϊκισμό, σε κάθε τι θετικό και θα στηρίξουμε την κυβέρνηση».

Πρότεινε να διαχωριστεί το αντικείμενο του υπουργείου Εργασίας και ο κλάδος της Υγείας να πάει στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, να αναλάβει μόνιμος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να υπάρξει συνεργασία με το ΣΔΟΕ για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Ο κ. Κοντογιάννης χαρακτήρισε θετικές τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως θα πρέπει να εμπλουτιστούν με σύγχρονες προτάσεις.

«Το ύφος του υπουργού είναι πολύ καλό για να γίνει ο διάλογος αλλά θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν άκουσα αυτοκριτική», είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Kυριάκος Βελλόπουλος.

Αναρωτήθηκε πως είναι όμως δυνατόν να υπάρξει η οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη, εάν «πρώτα δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι παράνομοι αλλοδαποί που εργάζονται στην χώρας μας».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Κριτσωτάκης δήλωσε ότι παρίσταται για να ακούσει, αλλά έκανε λόγο για «βαθιά απογοήτευση», αφού η κυβέρνηση με όσα λέει περιγράφει τα επιμέρους προβλήματα του συστήματος και όχι τα κύρια.

Προέβλεψε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί, αφού δεν ξεπληρώνεται το χρέος και όταν δεν υπάρχει καμία προοπτική για το Δημογραφικό.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

- Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές

- Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις, ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία

- Διαδοχική ασφάλιση. Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας, πρέπει να σημαίνει καμία απώλεια εισοδήματος από την σύνταξή του (φτάνει το 30%)

- Λειτουργία Ενιαίων Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να υπάρχει κάλυψη για όλο τον πληθυσμό

- Ενοποίηση και στον τομέα της κύριας και στον τομέα της επικουρικής των φορέων

- Επαγγελματική ασφάλιση, που θα ενθαρρυνθεί με φορολογικούς όρους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας

- Ενίσχυση της εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος

- Εξομείωση των όρων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τα βαρέα και Ανθυγιεινά

- Πάγιο σύστημα ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων με αλλαγή του πλαισίου που υφίσταται από το 1999

- Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των γενεών, αφού δεν αρκεί η χρηματόδοτησή του και έχει και τις αδικίες που έχει η έμεση φορολογία.