Κόσμος
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 13:09

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Τα θύματα αυξάνονται καθώς η αστυνομία εντείνει την καταστολή

Μια βίαιη καταστολή εναντίον διαδηλωτών που εναντιώνονται στο πραξικόπημα της Μυανμάρ εντάθηκε την Κυριακή με την αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Μια βίαιη καταστολή εναντίον διαδηλωτών που εναντιώνονται στο πραξικόπημα της Μυανμάρ εντάθηκε την Κυριακή με την αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Τεράστιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και πάλι παρά την ανταπόκριση της αστυνομίας στις πόλεις  Γιανγκόν, Μανταλάι και Ντάβεϊ.

Υπάρχουν αναφορές θανάσιμων τραυματισμών αλλά ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, όπως αναφέρει το BBC.

Η χώρα συγκλονίζεται από διαμαρτυρίες από τότε που ηγέτες της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, ανατράπηκαν και συνελήφθησαν από τον στρατό την 1η Φεβρουαρίου.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Κυριακή έδειξαν διαδηλωτές να τρέχουν μακριά καθώς η αστυνομία τους απεύθυνε κατηγορίες. Την ίδια ώρα φτιάχτηκαν πρόχειρα οδοφράγματα, και πολλά άτομα να απομακρύνονται καλυμμένα με αίμα.

Η καταστολή της αστυνομίας, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο, επεκτάθηκε καθώς οι ηγέτες του πραξικοπήματος επεδίωξαν να καταργήσουν μια σε μεγάλο βαθμό ειρηνική εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που δεν έδειξε να παύει.

Υπήρξαν διάφορες αναφορές νεκρών.  Γιατροί και αξιωματούχοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο  ότι υπήρξαν τουλάχιστον έξι θάνατοι, ενώ σύμφωνα με το  Reuters που επικαλείται  παρόμοιες πηγές οι νεκροί  έφτασαν τους επτά.  

Τα αριθμητικά στοιχεία σε μη επαληθευμένες αναφορές κοινωνικών μέσων ήταν πολύ υψηλότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 20.

Στη μεγαλύτερη πόλη, Γιανγκόν, η αστυνομία πυροβόλησε με σφαίρες αφού οι τα  δακρυγόνα απέτυχαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδειξαν αίμα στους δρόμους καθώς οι άνθρωποι βοηθούσαν ο ένας τον άλλο.

 Ένας γιατρός είπε στο Reuters ότι ένας άνδρας είχε πεθάνει στο νοσοκομείο με πληγή στο στήθος.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν ανυποχώρητοι. «Αν μας σπρώξουν, θα σηκωθούμε. Εάν μας επιτεθούν, θα υπερασπιστούμε. Δεν θα γονατίσουμε ποτέ στις στρατιωτικές μπότες», δήλωσε ο διαδηλωτής Nyan Win Shein στο Reuters.

naftemporiki.gr