Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητεί η ΕΣΕΕ

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 14:22
UPD:14:25
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές, εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις ΜμΕ ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, καθώς και προς τον πρόεδρο της ΕΣΤΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν μία μονομερή, συνήθως χωρίς προειδοποίηση, δραστική μείωση των ορίων χρηματοδότησής τους εκ μέρους των τραπεζών και μία γενικότερη επιδείνωση των όρων δανεισμού.

Επισημαίνει μάλιστα πως η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη για τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτές στο εξωτερικό, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνήθως πλέον δεν καλύπτει ούτε τις προκαταβολές, ούτε τις εγγυήσεις, προκειμένου να εκτελούνται κανονικά οι παραγγελίες. 

Επιπλέον ο κ. Κορκίδης αναφέρει πως το συναλλακτικό κύκλωμα των ελληνικών επιχειρήσεων, που χρησιμοποιεί μεταχρονολογημένες επιταγές σε μεγάλο βαθμό, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην προληπτική μείωση του αριθμού των χορηγούμενων φύλλων επιταγών.

Όπως σημειώνει, οι τράπεζες μεταβάλλουν συνεχώς προς το δυσμενέστερο τα κριτήρια αξιολόγησης και αποδοχής επιταγών πελατών των δανειοληπτών τους, ως κάλυμμα χορηγούμενης πίστωσης,  κάτι που επιβαρύνει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με ανεπανόρθωτες πολλές φορές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας, σχεδιασμένης να εξυπηρετεί αυτόν τον σημαντικό τομέα της αγοράς. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην επιστολή του:

Η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι η δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές, εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις ΜμΕ. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν οι δομές των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Βασικός στόχος θα είναι η συγκέντρωση - συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης στην ΑΤΜΕ και η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο καθώς επίσης και η παροχή  μικρό-δανείων («micro finance»)  αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, μαζί με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ΕΤ/IGG  θα μπορεί να έχει πρωτεύοντα και όχι συμπληρωματικό ρόλο, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει ένα δυναμικό - στοχευμένο management, σε σημεία που οι άλλες Τράπεζες δεν μπορούν να προσεγγίσουν, με απλά – τυποποιημένα χρηματοδοτικά προϊόντα για την άμεση ανταπόκριση στο πρόβλημα της ρευστότητας και των εγγυήσεων  της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με ενέργειες στήριξης και προώθησης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στη διεθνή αγορά, καθώς επίσης με πληροφόρηση και συμβουλές για την οικονομική εξέλιξη της μικρής επιχειρηματικότητας, ανάλογα με τις νέες τάσεις της αγοράς.

Η ΑΤΜΕ ενεργοποιώντας τη μεγάλη μετοχική βάση όλων των παραγωγικών φορέων σε περιφερειακή ή πανελλήνια διάσταση, τους επενδυτικούς χώρους, τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς και τις δομές της ΕΕ, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα έχει την δυνατότητα να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε με τις δικές της χρηματοδοτικές δυνατότητες και τις υφιστάμενες τραπεζικές εργασίες στη δομή της, να διαχειρίζεται να παρέχει εγγυήσεις και να προωθεί με τραπεζικά κριτήρια τα ευρωπαϊκά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, δίνοντας άμεσες αναπτυξιακές και ολοκληρωμένες επενδυτικές λύσεις. Θα έχει μικρό λειτουργικό κόστος με την χρήση outsourcing τραπεζικών εργασιών, ενώ οι δομές των Συνεταιριστικών Τραπεζών και των Παραγωγικών Φορέων, όπως της ΕΣΕΕ με τους 295 Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν έτοιμα σημεία για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης των μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς.

Στο πλαίσιο της πρότασής μας κινείται η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου του ΕΤΕΑΝ (4-8-2014) για την μελέτη μετασχηματισμού του Ταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα.  Ωστόσο, το ΕΤΕΑΝ έχει μία πολύ συγκεκριμένη -και χρήσιμη- αποστολή και εμείς προτιμούμε την υλοποίηση της πρότασής μας μέσω των δομών των συνεταιριστικών τραπεζών.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα