Market Beat: Η συνέχεια της αντίδρασης θα κατοχυρωθεί την επόμενη εβδομάδα

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 10:12
UPD:10:12
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Οι σκοπιμότητες που επιβάλει η εκπνοή των σειρών Απριλίου στα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς παραγώγων δεν είναι δυνατό να μην επικρατήσουν σήμερα και θα «αντιπαλέψουν» με τα στατιστικά δεδομένα ανά blue chip που σχημάτισε η χθεσινή δυναμική.  Δεν θεωρήθηκε ωστόσο, παρά το μέγεθος του rebound, ικανή η ανατροπή της πολυήμερης καθόδου ώστε να γεμίσει ενθουσιασμό τους αναλυτές του ΧΑ. Αφού ο Απρίλιος αποδείχθηκε εξαιρετικά σκληρός με ανοδικές τις πρώτες δυο συνεδριάσεις του και τη χθεσινή τελευταία.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από τη χθεσινή δυναμική υπέρ αίσιου τέλους στην εβδομάδα συνηγορούν ορισμένα δεδομένα που αφορούν στην δυναμική που χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση αρκετών δεικτοβαρών blue chip. Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΠΕΙΡ από τις ρευστοποιήσεις εκείνων που μπήκαν στην ΑΜΚ με στόχο να ρευστοποιήσουν σχεδόν αμέσως, ενώ αντίθετα δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΩΛΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΠΡΟ, ΙΝΛΟΤ, ΜΟΗ και ΦΡΙΓΟ. Με τη «βοήθεια» των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΤΕ και ΤΙΤΚ ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν  ΜΙΓ, ΕΥΠΡΟ, ΙΝΛΟΤ, ΦΡΙΓΟ, ΦΦΓΚΡΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΣΩΛΚ.

Ανοικτή πηγή νευρικότητας παραμένει η στάση των θεσμικών έναντι της μετοχής της ΕΤΕ και σήμερα εκτιμούν όλοι πως θα συνεχιστεί ο πρωτεύοντας ρόλος της ΠΕΙΡ που θα καθορίσει και το αν η συνεισφορά του τραπεζικού κλάδου θα είναι θετική στην μεταβολή των βασικών δεικτών. Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εικόνα που ωθεί τις τιμές των μετοχών ανοδικά καθώς τα σχόλια της κ Γέλεν χθες γύρω από την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και τα μακροοικονομικά δεδομένα, συνέβαλλαν για να έχει η Wall Street  την τρίτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση.

Στο ταμπλό λοιπόν σήμερα θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις των θεσμικών σχετικά με την εκπνοή των σειρών Απριλίου και από την ερχόμενη εβδομάδα θα κριθεί η κατεύθυνση στην μεσοπρόθεσμη τάση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Yahoo! και τα στοιχεία που έδειξαν νέα άνοδο στη βιομηχανική παραγωγή.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1% στις 16.424,85 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 1,29% στις 4.086,23 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,05% στις 1.862,31 μονάδες.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και το σχόλιο της προέδρου της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, ότι είναι εφικτός ο στόχος της ισχυροποίησης της αμερικανικής οικονομίας, με κύρια χαρακτηριστικά την πλήρη απασχόληση και τις σταθερές τιμές. Στην παρέμβασή της, η Γέλεν ανέφερε ότι ο στόχος για την ανεργία έχει οριστεί στο 6,7% ενώ για τον πληθωρισμό στο 2%. Για να υπάρξει η πρώτη αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, τα στοιχεία για την ανεργία και τον πληθωρισμό θα πρέπει να συγκλίνουν με τους στόχους της Fed.

Στο ταμπλό, κέρδη 5,3% κατέγραψε η μετοχή της Yahoo!, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α' 3μηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Η Yahoo! ανακοίνωσε κέρδη 311,6 εκατ. δολ. ή 29 cents ανά μετοχή από 390,3 εκατ. δολ. ή 35 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία, τα προσαρμοσμένα  κέρδη ήταν αμετάβλητα στα 38 cents.

Η Johnson Controls ενισχύθηκε κατά 1,6%, καθώς συμφώνησε να εξαγοράσει την Air Distribution Technologies έναντι του ποσού των 1,6 δισ. δολαρίων, με στόχο να μειώσει την εξάρτηση της από την αστάθεια της αγοράς των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στον αντίποδα, απώλειες 2,3% κατέγραψε η Bank of America, καθώς ανακοίνωσε ζημιές ύψους 276 εκατ. δολ. στο α΄τρίμηνο του 2014, έναντι κερδών 1,48 δισ. δολ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ενώ τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για να δείξουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2010.

Σύμφωνα με τη Federal Reserve, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 0,7%, ξεπερνώντας το +0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Εν τω μεταξύ, η άνοδος του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε στο 1,2% από 0,7% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Παράλληλα, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών αυξήθηκαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 2,8% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, στις 946 χιλ.

ΕΥΡΩΠΗ

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, διακόπτοντας το πτωτικό σερί που προκάλεσαν οι πιέσεις λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι αγορές έχουν αρχίσει να θέτουν ως κριτήριο την εταιρική κερδοφορία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 6.584 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,57% στις 9.318 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,40% στις 4.406 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 1,35% στις 330,82 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες μόνο εκείνος της Ισλανδίας κατέγραψε απώλειες σήμερα. 

Στο ταμπλό, κέρδη 2,2% κατέγραψε και η Tesco, η μεγαλύτερη βρετανική εταιρία λιανεμπορίου, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 3,32 δισ. στερλίνες το 12μηνο χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη της να διαμορφωθούν στα 3,23 δισ. στερλίνες. Στο +4,2% βρέθηκε η Suez Environnement, καθώς η Exane BNP Paribas αναβάθμισε τη σύσταση της σε outperform/buy, από neutral προηγουμένως. Σύμφωνα με τη γαλλική επενδυτική η διοίκηση της εταιρείας πιθανότατα να επανεκτιμήσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της με τη Veolia Environnement. Γι' αυτό το λόγο αναβάθμισε και τη Veolia, σε neutral από underperform, οδηγώντας τη μετοχή στο +3,1%.

Στον αντίποδα, η Credit Suisse έχασε 1,8%, καθώς ανακοίνωσε πως τα κέρδη πρώτου τριμήνου υποχώρησαν 34% εξαιτίας της πτώσης των κερδών στην επενδυτική τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν στα 859 εκατ. ελβετικά φράγκα από 1,3 δισ. φράγκα το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν αφενός η άνοδος που υπήρξε χτες στους δείκτες της Wall Street και αφετέρου ο καλύτερος του αναμενομένου ρυθμός ανάπτυξης που σημείωσε η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, το κινεζικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 7,4% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από την ανάπτυξη κατά 7,7% στο δ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, αλλά υψηλότερα των εκτιμήσεων που  έκαναν λόγο για 7,3%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 0,5% διαμορφώθηκε ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,9%, χαμηλότερα των προβλέψεων που έκαναν λόγο για άνοδο της τάξεως του 1%. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται κάτω από το 1% τους τελευταίους έξι μήνες

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 21,9 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΧΑ

Εντυπωσιακή επάνοδο πάνω από τις 1.200 μονάδες πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία μία άκρως καθοριστική συνεδρίαση όπου η αγορά επέστρεψε από τις πτωτικές στρεβλώσεις των προηγούμενων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,61% στις 1.218 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.219,75 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.183,81. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 89,11% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης, διαμορφούμενη στα 355,41 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 46,03 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Οι long δικαιώθηκαν χθες, παίρνοντας μια άτυπη ρεβάνς μετά τη μεγάλη πτώση του 9ημέρου, ενώ υπήρξε συνεχής ροή πακέτων στην Πειραιώς, λόγω της αύξησης της στάθμισης, ισχυρό rotation χαρτοφυλακίων και ρεκόρ όγκων και τζίρων.

Στην αλλαγή αυτή του κλίματος βοήθησε και η αναβάθμιση της σύστασης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε equalweight από τη Μorgan Stanley, μια ξεκάθαρη ένδειξη ψήφου εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά.  Μάλιστα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, από εδώ και στο εξής αυτό που θα δώσει κατεύθυνση στις αναδυόμενες αγορές θα είναι τα εταιρικά αποτελέσματα.

Επίσης, η JP Morgan παραμένει οverweight για το ελληνικό χρηματιστήριο, τονίζοντας ότι η συζήτηση για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η Ελλάδα εμφανίζει σταθερές ενδείξεις ανάκαμψης και οι προσδοκίες για ανάπτυξη της οικονομίας το 2014 - για πρώτη φορά από το 2007 - κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, αναφέρει η JP Morgan.

Στο ταμπλό, επτά μετοχές του FTSE 25 είχαν κέρδη άνω του +6% και μέχρι το 7,6%, ενώ 10 συνολικά τίτλοι είχαν άνοδο άνω του +5,20%. Ράλι αντίδρασης πραγματοποίησαν η Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+7,63%(+7,62%), η Intralot ΙΝΛΟΤ+7,46% (+7,46%), η Μέτκα ΜΕΤΚ+6,84% (+6,84%), ο ΟΤΕ ΟΤΕ+6,73% (+6,73%), η Frigoglass ΦΡΙΓΟ+6,37% (+6,37%) και η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+6,35% ( +6,35%). Πτώση 2,23% στην Πειραιώς στα 1,75 ευρώ, με όγκο όμως στα 165,5 εκατ. τεμάχια και τζίρο 288 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας ιστορικό ρεκόρ. Πτώση 6,16% και για τη Eurobank στα 0,3810 ευρώ με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια. Στο -2,30% και η Εθνική στα 2,97 ευρώ.

Mόλις 2,2 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στον MIDCAP, εκ των οποίων τα 1,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν την Eurobank και τα υπόλοιπα 0,8 εκατ. ευρώ τις υπόλοιπες... 19.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+6,73%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-10,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 84 κινήθηκαν ανοδικά, 43 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Αρκετοί αναλυτές είναι σύμφωνοι με τον Απόστολο Μάνθο της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ που τονίζει:

«Οι βαριές απώλειες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν φέρει αρκετούς ταλαντωτές σε επίπεδα, που έρχονται σε άμεση αντιπαράθεση με χρονικές περιόδους επενδυτικής ανησυχίας, όπως συγκεκριμένα με το Μάρτιο του 2013 (Κυπριακή αναταραχή) και τον Ιούνιο 2013 (αρχή ανακεφαλαιοποιήσεων Τραπεζών), στοιχείο, που προκαλεί σκεπτικισμό για τον τρόπο εκτέλεσης και μεθόδευσης των εντολών.

Η "υπερπουλημένη" εικόνα των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών δεν μπορεί να αποκλείσει ανοδική αντίδραση, όμως αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί, μόνο στην περίπτωση που ο Δείκτης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1250 μονάδων.

Η καθοδική καταστρατήγηση της ζώνης των 415 με 410 μονάδων έφερε πολύ γρήγορα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε μια βίαιη κατάβαση, χαμηλότερα της άλλοτε ισχυρής ζώνης στήριξης των 400 με 394 μονάδων, κινούμενος πλέον με έντονη γωνία κλίσης προς το επόμενο σημαντικό επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων.

Περιοχή, όπου έχει να διαρραγεί καθοδικά από τον περασμένο Οκτώβριο».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Μετά από μια σύντομη αναμέτρηση με την περιοχή στήριξης των 1305 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς κάποιο "επικίνδυνο" πολιτικοοικονομικό νέο, παρά μόνο τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών, σε μια έντονη κατάβαση παρασέρνοντας στη πορεία όχι μόνο τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 1280 μονάδες, αλλά και τις διαγραμματικές στηρίξεις των 1250, 1220 και 1200 μονάδων.

Εύλογα τώρα σε αυτά τα επίπεδα τιμών δημιουργείται η αίσθηση μεταστροφής της βραχυχρόνιας τάσης από ανοδική σε καθοδική με το επίπεδο στήριξης των 1200 με 1180 να "ωχριά" εμπρός στη "μήνη" των ρευστοποιήσεων.

Πιθανά διαγραμματικά πατήματα σταθεροποίησης εντοπίζονται μετά τις 1180 μονάδες, στις 1160 και 1120 μονάδες με τη ζώνη των 1100 με 1095 μονάδων να αποτελούν το τελευταίο "προπύργιο" της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Ζητούμενο για το στρατόπεδο των "Bulls" είναι η επιβεβαιωμένη επαναφορά του δείκτη σε επίπεδο δύο τουλάχιστον ημερήσιων κλεισιμάτων πάνω από τις 400 μονάδες, γεγονός όπου θα επαναχαράξει τον επόμενο ανοδικό κυματισμό. Από απόψεως σχηματισμών το ιδεώδες για την επαναφορά του δείκτη σε ανοδικό βηματισμό θα ήταν ένα έντονα ανοδικό "candlestick" με ισχυρό τζίρο συναλλαγών παρά ένα πλαγιοσταθεροποιητικό pattern αδυναμίας.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές πραγματοποίησαν κέρδη σήμερα, γιατί τα υπέρ χαλάρωσης  σχόλια από την επικεφαλής της Federal Reserve των ΗΠΑ σε συνδυασμό με μια αισιόδοξη οικονομική αξιολόγηση από την κεντρική τράπεζα συνέβαλλαν στην άνοδο των αγορών μετοχών της Wall Street για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ωστόσο, τα απογοητευτικά αποτελέσματα από το Google και την IBM χτύπησε τις μετοχές τους πτωτικά μετά τη λήξη των συναλλαγών και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές της τεχνολογίας στον κόσμο.

Πράγματι, οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στην Ιαπωνία και ο δείκτης Nikkei βρέθηκαν στο κόκκινο, σήμερα Πέμπτη, αλλά ο δείκτης συνολικά ανέβηκε +0,2% μετά από 3% άλμα την προηγούμενη συνεδρία.

Οι υπόλοιπες αγορές τα πήγαν καλύτερα με τις μετοχές στην Αυστραλία πάνω +0,5% και τον δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να ενισχύεται 0,33%. Οι κινήσεις στη Wall Street, έφεραν κέρδη στους Dow και S & P 500 περίπου 1%, ενώ ο Nasdaq αναπήδησε + 1,29%.

Η πρόεδρος Janet Yellen είπε στο Economic Club της Νέας Υόρκης ότι μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια για να επιστρέψει η απασχόληση στα επιθυμητά επίπεδα και ότι υπάρχει πλέον κίνδυνος του πληθωρισμού να μείνει πολύ χαμηλά, παρά ό, τι κινδυνεύει να βαδίσει πάρα πολύ υψηλά. Η Yellen , δήλωσε πως κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί τα πραγματικά επιτόκια να μείνουν χαμηλά για κάποιο χρονικό διάστημα, μια πολιτική άποψη, που μοιράστηκαν ευρέως πολλές προηγμένες οικονομίες.

Η προοπτική των χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βοήθησε να οδηγηθεί προς τα κάτω το κόστος δανεισμού μακροπρόθεσμα. Το επιτόκιο των έντοκων 30 ετών ομολόγων έπεσε στο 3,44% και κοντά σε χαμηλά επίπεδα που δεν έχουμε δει από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Αλλά αυτό με τη σειρά του επηρέασε το δολάριο το οποίο υποχώρησε πίσω στα 102,01 γεν. Το ευρώ ήταν οριακά πιο σφιχτό στα 1,3835 δολάρια, αλλά και μέσα σε πρόσφατες θέσεις έναντι του δολαρίου.

Ομόλογα στην Ευρώπη συνέχισαν την εντυπωσιακή τους ράλι εν μέσω εικασιών ότι παραμένουν χαμηλά τα επίπεδα πληθωρισμού που θα αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δρομολογήσει περαιτέρω πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αποδόσεις στα ισπανικά 10ετή χρέους βυθίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα οκτώ ετών στο 3,06%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών χτύπησε ένα all-time χαμηλό στο 3,11%.

Η τιμή σποτ του χρυσού σταθεροποιήθηκε στα 1.300,85 δολάρια η ουγγιά.

Το μπρεντ κατέγραψε οριακά κέρδη προς τα 110 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη για την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία .

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Αδυνάτισε το δολάριο μετά τις δηλώσεις της Γέλεν

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Εγκρίθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-2,30%ύψους έως και 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα που διαπιστώθηκε από τον έλεγχο της BlackRock.  Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να καλύψει ανάγκες 2,18 δισ. ευρώ, βάσει της άσκησης προσομοίωσης ακραίων που διενήργησε η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ (ΤτΕ). Η Εθνική έχει ήδη προσλάβει τις Goldman Sachs και Morgan Stanley για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η διαδικασία δεν αναμένεται να συμπεριλάβει και τα δικαιώματα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αποκλιμάκωση της ανεργίας, κάτω από το 27% βλέπει από το 2015 η Citigroup, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί η ύφεση και το 2014. Ειδικότερα, στην τελευταία ανάλυση της η Citigroup εκτιμά ότι παρά τα διαρκή σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση της τάξεως του 0,9% το 2014, ενώ το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη 0,8%. Υπό αυτό το περιβάλλον η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 27,5% φέτος και θα μειωθεί στο 26,4% το 2015.

Τέσσερα νέα καταστήματα, σε Αθήνα, Σαντορίνη και Κυπαρισσία, εγκαινίασε η ΑΒ Βασιλόπουλος, συνεχίζοντας την επέκταση του δικτύου της. Ειδικότερα, την Πέμπτη 10 Απριλίου ξεκίνησε η λειτουργία του νέου εταιρικού καταστήματος στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Το κατάστημα βρίσκεται επί της οδού Αχιλλέως 10, διαθέτει 800 τ.μ. χώρο πώλησης, 9 θέσεις στάθμευσης και απασχολεί 35 άτομα προσωπικό. Παράλληλα, στο δίκτυο καταστημάτων συνεργατών (franchise) προστέθηκαν δύο νέα ΑΒ Food Market και ένα AB Shop & Go.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αρνητικός ήταν ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σε οκτώ κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat. Η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφηκε στη Βουλγαρία (-2%), στη συνέχεια στην Ελλάδα (-1,5%) και στην Κύπρο (-0,9%) ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Βρετανία (1,5%), στην Αυστρία και τη Μάλτα (1,4%). Κατά μέσο όρο ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη στο 0,5% (0,7% τον Φεβρουάριο) ενώ προ ενός έτους ήταν στο 1,7%.

Εφικτό στόχο χαρακτήρισε την ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας, με κύρια χαρακτηριστικά την πλήρη απασχόληση και τις σταθερές τιμές, η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν. Σε ομιλία της στο Economic Club της Νέας Υόρκης, η Γέλεν εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2016. Έτσι, θα έχουν τεθεί οι βάσεις για μια ισχυρότερη οικονομία σε μια δεκαετία. Στην παρέμβασή της, η Γέλεν ανέφερε ότι ο στόχος για την ανεργία έχει οριστεί στο 6,7% ενώ για τον πληθωρισμό στο 2%. Για να υπάρξει η πρώτη αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, τα στοιχεία για την ανεργία και τον πληθωρισμό θα πρέπει να συγκλίνουν με τους στόχους της Fed.

Αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ενώ τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για να δείξουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2010. Σύμφωνα με τη Federal Reserve, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 0,7%, ξεπερνώντας το +0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Εν τω μεταξύ, η άνοδος του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε στο 1,2% από 0,7% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Πάγωμα των κοινωνικών επιδομάτων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την μείωση του ελλείμματος που ανακοίνωσε ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Το πρόγραμμα εξοικονόμησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2017, το οποίο παρουσίασε ο ίδιος ο Βαλς στο υπουργικό συμβούλιο, έτυχε ψυχρής υποδοχής από ένα μέρος των σοσιαλιστών βουλευτών που είναι ήδη οργισμένοι καθώς ο πρωθυπουργός δεν προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες το χρονοδιάγραμμα της επίτευξης του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα χρειασθεί ένα επιπλέον έτος –μέχρι το 2016– για να πετύχει τον ισοσκελισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η εκτίμηση αυτή περιέχεται σε επιστολή του Ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν η οποία εστάλη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Οικονομίας Σιμ Κάλας.

Ανοδικά έκλεισε σήμερα ο χρυσός, στον απόηχο της πτωσης του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά επηρεάζει την αγορά των μετάλλων. Οριακή ήταν και η άνοδος του πετρελαίου. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,3% ή 3,20 δολάρια, κλείνοντας στα 1.303,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,01% ή 0,01 δολάρια, παραμένοντας στα 103,76 δολάρια ανά βαρέλι.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ

Σχολιασμένα