ΔΝΤ: Ζητεί δραστικές λύσεις από τις κυβερνήσεις

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για τον Covid-19
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 18:14
UPD:18:23

Δραστικές λύσεις, ακόμη και να μοιράσουν απευθείας χρήμα, αλλά και στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, με ταυτόχρονες ενέσεις ρευστότητας στις αγορές ζητεί από τις κυβερνήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αντιμετωπισθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία του Covid-19. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. πιθανότατα την Τρίτη, ώστε να συζητήσουν συντονισμένες δράσεις θωράκισης της οικονομίας.

Με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, τρομάζοντας τις αγορές και παραλύοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, συστήνει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δραστικές λύσεις για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμη και να μοιράσουν απευθείας χρήμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ευρείες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, αλλά θα ήταν αποτελεσματικές στην τόνωση της ανάπτυξης μόλις ομαλοποιηθούν οι επιχειρηματικές συνθήκες, επισημαίνει σε ανάρτησή της στο blog του ΔΝΤ. «Επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα προβλήματα στην προσφορά και μείωση της ζήτσηης θα μπορούσαν να λάβουν μεταβιβάσεις μετρητών, επιδοτήσεις μισθών και φοροελαφρύνσεις, βοηθώντας τους ανθρώπους να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν», υποστηρίζει η κ. Γκόπιναθ. Η οικονομολόγος του ΔΝΤ επικαλείται ως παράδειγμα την απόφαση της Ιταλίας να παρατείνει τις φορολογικές προθεσμίες για τις επιχειρήσεις σε περιοχές που πλήττονται από τον Covid-19 και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων που απολύθηκαν λόγω των μέτρων καραντίνας και ταξιδιωτικών περιορισμών. 

Στην Ευρώπη, Ιταλία και Γερμανία έχουν ήδη ανακοινώσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, την ώρα που Ρώμη και Παρίσι ζητούν πανευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στον κορωνοϊό. Ήδη η Ε.Ε. έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων, ώστε να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Σύμφωνα με το Reuters, η τηλεδιάσκεψη αναμένεται αύριο, και αποφασίσθηκε αφότου Ιταλία και Γαλλία απηύθυναν έκκληση για πανευρωπαϊκή «απάντηση» στην απειλή που συνιστά ο κορωνοϊκός στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Έπειτα από διαβουλεύσεις θα προχωρήσω σε τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Covid-19 και για να συντονιστούν οι προσπάθειες της ΕΕ», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter.

naftemporiki.gr
   

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα