Σημαντική αποκλιμάκωση του ελληνικού 10ετούς εν αναμονή της Fitch

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 19:10
UPD:19:12
REUTERS/DYLAN MARTINEZ

H στροφή των επενδυτών προς το καταφύγιο του κρατικού χρέους, αλλά και οι προσδοκίες για μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον οίκο Fitch πυροδότησαν ράλι των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε νέα χαμηλά 15ετίας, στο 1,28%. H aξιολόγηση του οίκου Fitch, η πρώτη για το 2020, είναι καθοριστική στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, με την έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΔΔΗΧ προανήγγειλε για τις 29 Ιανουαρίου δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων. Από την έκδοση εντόκων, το ελληνικό Δημόσιο προβλέπει στην άντληση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ, για να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερη έκδοση. Το επιτόκιο στην αντίστοιχη έκδοση του Δεκεμβρίου είχε
διαμορφωθεί στο 0%. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 31η Ιανουαρίου.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι έντονες ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωση του νέου κοροναϊού και η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στρέφουν τους επενδυτές προς την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε χαμηλά πολλών εβδομάδων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο -0,33%, παραμένοντας κοντά σε χαμηλά έξι εβδομάδων. 

Σημαντική αποκλιμάκωση και στις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων, με το 10ετές να υποχωρεί στο 1,23%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου και έχοντας υποχωρήσει 16 μονάδες βάσης στη διάρκεια της εβδομάδας, στη  μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση έξι εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το πολιτικό ρίσκο, μετά την παραίτηση του Λουίτζι Ντι Μάιο από την ηγεσία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα