Με νέο ρεκόρ υποδέχθηκε η αγορά ομολόγων το αποτέλεσμα της κάλπης

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 10:50
UPD:10:50
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Αν και την είχε μάλλον προεξοφλήσει εδώ και καιρό και ειδικά μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η αγορά ομολόγων υποδέχθηκε τη νίκη της Ν.Δ. και την αυτοδυναμία με ένα δυναμικό ράλι. 

Οι αποδόσεις του συνόλου των ελληνικών τίτλων κινούνται σήμερα κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτή του δεκαετούς υποχωρεί κατά 13 μονάδες βάσης ή 5,87% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, στο 2,02% καταγράφοντας έτσι νέο ιστορικό ναδίρ (την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει έως και το 2,03%). Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 80 μονάδες μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ κινείται περίπου 200 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν πριν από έναν χρόνο. 

Η αισθητή πτώση στο κόστος δανεισμού, η οποία οφείλεται βεβαίως και στο ευνοϊκό για το κρατικό χρέος διεθνές περιβάλλον,  επιτρέπει στον ΟΔΔΗΧ να σχεδιάζει νέα  έξοδο στις αγορές και περιορισμό της εξάρτησής του από τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια. 

Θεωρείται πια θέμα χρόνου η απόδοση του ομολόγου αναφοράς να υποχωρήσει για πρώτη φορά στα χρονικά κάτω από το 2%- ενδεχομένως αυτό να επιτευχθεί και εντός της ημέρας. 

Πάντως οι επενδυτές παρά τον όποιο αρχικό ενθουσιασμό, μεσοπρόθεσμα θα θελήσουν να δουν από τη Ν.Δ. να κάνει πράξη το φιλόδοξο πρόγραμμα για πολιτικές φιλικές στο επιχειρείν και τις επενδύσεις, που έχει εξαγγείλει, όπως και να πείσει τους πιστωτές να χαλαρώσουν τους όρους για το πρωτογενές πλεόνασμα. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα