22.300 νεκροί το χρόνο λόγω της ρύπανσης από άνθρακα στην Ευρώπη

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 14:27
UPD:14:58
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο αρχαιολογικός χώρος και ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Όπως αναφέρεται στην έκθεση η ΔΕΗ συγκαταλέγεται στους χειρότερους ρυπαντές.

A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν πρόωρα τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας της ρύπανσης από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης για λογαριασμό της Greenpeace. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για το κόστος σε νοσήλεια και χαμένες εργατοώρες.

Στην έκθεση με τίτλο «Σιωπηλοί Δολοφόνοι», η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει φρένο στην ανάπτυξη 50 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες θα προκαλέσουν επιπλέον 2.700 πρόωρους θανάτους, και να θέσει δεσμευτικούς στόχους για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, το 2010, η ρύπανση από 300 εργοστάσια συντόμευσε άλλες 240.000 ανθρώπινες ζωές. Το ίδιο έτος, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οργανισμοί έχασαν 5 εκατομμύρια εργατοώρες εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με τη ρύπανση από άνθρακα, από άσθμα μέχρι εμφράγματα.

«Φέτος υποτίθεται ότι είναι ‘Έτος του Αέρα’ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν σταματούν την ανέγερση ή την ανάπτυξη των 50 νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, τα οποία θα αυξήσουν τον απολογισμό», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Κούμι Νάιντου.

Σε Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τσεχία, η ρύπανση στοίχισε περισσότερες ζωές απ’ ό,τι τα τροχαία δυστυχήματα, ενώ σε Γερμανία και Βρετανία οι απώλειες ήταν σχεδόν ισάριθμες, σύμφωνα με την ανάλυση των εκπομπών από το γερμανικό πανεπιστήμιο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα εργοστάσια της Πολωνίας προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη δημόσια υγεία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στους χειρότερους ρυπαντές συγκαταλέγεται και η ΔΕΗ.

«Τα αποτελέσματα προκαλούν ίλιγγο. Ο μοναδικός τρόπος να εξουδετερωθούν οι συνέπειες για την υγεία από την καύση άνθρακα στην Ευρώπη είναι να τεθούν σταδιακά εκτός λειτουργίας αυτά τα βρόμικα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και να αντικατασταθούν με καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε ο Λάουρι Μιλιβίρτα από την Greenpeace International. «Ο σημερινός στόχος ΑΠΕ της ΕΕ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις ΑΠΕ και βοηθά στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων και της οικονομίας. Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των καθαρών ΑΠΕ θέτοντας ένα φιλόδοξο, δεσμευτικό στόχο για το 2030.»

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή