BlackRock: Tο 2011 ίσως αποδειχτεί επανάληψη του 2010

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 17:59
A- A A+

Την εκτίμηση πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, το 2011 ενδέχεται να αποτελέσει άλλη μια χρονιά κατά την οποία θα καταγραφούν θετικές αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα που ενέχουν ρίσκο (risky assets), έκανε ο κ. Richard Urwin, Επικεφαλής Επενδύσεων στην ομάδα Fiduciary Mandate Team της BlackRock.

Η εκτίμηση του κ. Urwin για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2011 είναι η ακόλουθη:

* Ο πληθωριστικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά σχετικά μεγαλύτερος στην περίπτωση των αναδυόμενων αγορών: Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, το 2011 αναμένεται να είναι μια χρονιά, στη διάρκεια της οποίας οι κεντρικές τράπεζες θα διαπιστώσουν ότι ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μάλλον παραμένει υπερβολικά χαμηλός. Μιλώντας για χαμηλό πληθωρισμό δεν υπονοούμε αποπληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, εάν ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωρισμού αρχίσει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν με δημοσιονομικά μέτρα, στο βαθμό που χρειάζεται ώστε να παρασχεθεί η απαιτούμενη στήριξη. Παράλληλα, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες ο πληθωριστικός κίνδυνος είναι σημαντικός, η πιθανότητα να δούμε ουσιαστική αύξηση του πληθωρισμού μέσα στο 2011, είναι πολύ μικρή.

* Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα πρέπει να παραμείνει θετικός σε όλη τη διάρκεια του 2011: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να εμφανιστεί πιο ισορροπημένη, με τις ανεπτυγμένες αγορές να συνεισφέρουν περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία τον επόμενο χρόνο, συνεχίζοντας έτσι την θετική πορεία που καταγράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Για παράδειγμα, τα τελευταία τρίμηνα η ανάπτυξη στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Μ. Βρετανία κυμάνθηκε κατά μέσο όρο μεταξύ του 3% και του 4%.

* Η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ είναι πολύ μικρή: Χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό γεγονός του 2010, σε σχέση με τις αγορές, ήταν η κρίση χρέους των κρατών της Ευρώπης. Η κρίση αυτή είναι πιθανό να συνεχίσει να τις επηρεάζει και κατά τη διάρκεια του 2011 ή και αργότερα, δεδομένου ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται μπροστά σε μία παρατεταμένη περίοδο περιστολής δημόσιων δαπανών. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ είναι πολύ μικρή.

* Οι αποτιμήσεις των χρηματιστηριακών αγορών δε δείχνουν σημάδια παραλογισμού ή υπερβολών: Αντιθέτως, καθώς οδεύουμε προς το τέλος του 2010 οι πολλαπλασιαστές κερδών παρουσιάζονται μετριοπαθείς με βάση τις ιστορικές τους τιμές. Πιστεύουμε ότι η αγορά αντανακλά τον παγκόσμιο προβληματισμό αναφορικά με τη διάρκεια και τη δύναμη που θα έχει η προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν απαιτούνται εξωπραγματικά αποτελέσματα για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη απόδοση στα χρηματιστήρια, αλλά μάλλον ένα περιβάλλον όπου τα δυσάρεστα νέα, απλώς δεν θα είναι όσο δυσάρεστα περιμέναμε.

* Τα κέρδη των μετοχών στη διάρκεια του 2011 θα είναι έντονα εξαρτημένα από τον κύκλο της παγκόσμιας οικονομίας: Οι αποτιμήσεις δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δε είναι έτοιμες να κινηθούν ανοδικά σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική απογοήτευση στο μέτωπο της παγκόσμιας ανάπτυξης, ακόμη και αν αποφευχθεί η ύφεση. Επίσης, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ενδέχεται να παρουσιαστεί μικρότερη σε σύγκριση με τους υψηλούς ρυθμούς του περασμένου έτους. Με παρόμοιο σκεπτικό, εάν το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία εμφανιστεί σχετικά ευνοϊκό, τότε οι αποδόσεις για τα περισσότερα επενδυτικά προϊόντα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από εκείνες των κρατικών ομολόγων.

* Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ότι, σε μεσοπρόθεσμη βάση, τα κέρδη από τα προϊόντα αυτά θα είναι μικρά: Παρόλα αυτά, για να δούμε μέσα στο 2011 τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν σημαντικά, θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο συνθήκες. Είτε να καταγραφεί μεγαλύτερη ανάπτυξη ή υψηλότερος πληθωρισμός, ώστε οι κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και να ανεβάσουν απότομα τα επιτόκια, είτε να μεγαλώσουν οι ανησυχίες αναφορικά με τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών.

* Στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα βασικά επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα: Όσον αφορά τα επιτόκια, για το 2011 δεν θεωρούμε πιθανή την επανεμφάνιση των έντονων φαινομένων του παρελθόντος, ακόμη και στην περίπτωση που το επίπεδο της παγκόσμιας αποταμίευσης πέσει σημαντικά. Έτσι, για το 2011 δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα οδηγήσει την απόδοση των ομολόγων σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα να παρουσιάζουν ‘τραβηγμένες’ αποτιμήσεις και αρνητική πραγματική απόδοση, με την εξαίρεση φυσικά των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Urwin, «κατά κάποιο τρόπο, το 2011 θα δείχνει σαν μια επανάληψη της φετινής χρονιάς. Οι μετοχές είναι πιθανό να κινηθούν σταδιακά προς υψηλότερα επίπεδα. Οι μετοχικοί τίτλοι στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να έχουν απλώς καλύτερη, και όχι εντυπωσιακά καλύτερη απόδοση από τους υπόλοιπους, αποτέλεσμα που εν μέρει θα οφείλεται και στην ανατίμηση των νομισμάτων των χωρών αυτών, ενώ τα εμπορεύματα θα μπορούσαν να καταγράψουν επιπλέον κέρδη, καθώς διατηρείται η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης».

Όπως εκτιμά ο ίδιος, «η πιο σημαντική διαφορά όσον αφορά τα κέρδη σε σχέση με το 2010 θα μπορούσε να καταγραφεί στην αγορά του κρατικού χρέους, με αρνητικό βέβαια τις πολύ χαμηλές αποδόσεις. Κι ενώ η τοποθετήσεις σε εταιρικά ή άλλους μη κρατικούς τίτλους θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει κάποια αξία στα χαρτοφυλάκια ομολόγων, η πρακτική δυνατότητα για μια στρατηγική εκτεταμένης διαφοροποίησης είναι πιο περιορισμένη. Με λίγα λόγια, το 2011 θα μπορούσε να αποτελέσει άλλη μία χρονιά κατά την οποία πολλοί επενδυτές θα στέκονται διστακτικοί μπροστά στην ανάληψη επενδυτικού κινδύνου. Αν παρόλο αυτά το τολμήσουν, είναι πιθανό ότι θα ανταμειφθούν».

Προτεινόμενα για εσάς